13
Oct
10

Zacusca din vinete si ardei congelati

De cate ori am copt vinete si ardei, am pus cate 2-3 pungulite si in congelator, ca nu te joci doar cu o vanata si 2 ardei. Daca tot coci, coci mai mult. Am constatat ca nu mai am loc in congelator si sa vezi surpriza! Am scos o parte din vinete si ardei si am umplut doua ligheane. Atunci m-am gandit sa fac o zacusca. Se gasesc vinete congelate si ardei la orice super/hipermarket, deci puteti face oricand zacusca.

Fara timpul de dezghetare, zacusca este gata in 3-4 ore, din urmatoarele ingrediente (pentru ~25 de borcane de 370 g):

  • 5 kg vinete congelate
  • 4 kg ardei copti si/sau tocati congelati
  • 1,5 kg ceapa
  • 2 kg rosii/1,5 l bulion
  • 1,5 l ulei
  • 150 g zahar
  • 1 plic pikant fix dulce/iute
  • 1 plic condimente pentru muraturi
  • 20 ml otet balsamic
  • 2-3 legaturi patrunjel, telina proapete sau congelate
  • foi de dafin, sare, piper, cimbru, ienibahar, maghiran

Lasati sa se dezghete vinetele si ardeii de seara pana a doua zi. Curatati si taiati mare ceapa si puneti-o la calit in ulei intr-o oala mare (10-15 litri). Cand incepe sa se inmoaie ceapa adaugati ardeii tocati, lasati 10 minute la foc mic pana lasa zeama, apoi adaugati ardeii copti (fara cotoare si seminte, depinde cum i-ati pus in congelator) si vinetele.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adaugati vinetele si lasati la foc mic (eventual puneti sub oala o plita mai groasa, ca sa nu se prinda, amestecand din cand in cand, 15 minute, dupa care adaugati bulionul sau rosiile curatate de pielita si tataie bucati, zaharul, pikant fix, restul condimentelor, inclusiv otetul balsamic, dupa gust. Puneti in oala si verdeata tocata (congelata sau proaspata). Lasati  sa fiarba inca 30-40 minute, apoi puneti oala cu zacusca la racorit vreo doua ore.

 

 

 

 

 

 

 

Mixati totul cu un blender de mana cateva minute, puneti din nou pe foc pana ajunge la fierbere. Dupa ce a fiert 10-15 minute, am pus-o in borcanele spalate si uscate, asezate intr- cratita, in apa, pe ochiul mic al aragazului. Dupa ce s-au incins bine borcanele, le-am umplut cu zacusca. Mi-a venit ideea salvatoare sa folosesc o palnie mare. A fost foarte simplu, ca pe banda rulanta. Am strans capacele si le-am pus la sterilizat la perne pana a doua zi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Puneti borcanele in camara pentru ca vine o iarna lunga si grea.

Anunțuri

2 Responses to “Zacusca din vinete si ardei congelati”


  1. Octombrie 13, 2010 la 23:38

    Wirklich Nice! i like it! Wo ist denn der Facebook-Like-Button 😉 Matthias


Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


Cel mai bun blog culinar in 2012

Castigator roblogfest 2012

Cel mai bun blog culinar in 2011

Castigator Roblogfest 2011

Marele Premiu la FBG 2012

Concurs de pronosticuri intre prieteni

Blogul meu a primit

  • 2,070,366 vizite din toata lumea
Map

Informatii din sport la minut!

gateste sanatos

Trece adresa de email daca vrei sa fii anuntat cand apare un post nou.

Alătură-te altor 3.208 urmăritori

categorii

Share this blog

Bookmark and Share
Megapedia Director
Ziarul

Respect

Powered by BannerFans.com
Retete culinare
Photobucket
Fara miere

Petitchef

Toate retetele sunt pe Petitchef

Horoscop online

Octombrie 2010
L M M M V S D
« Sep   Noi »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Vremea la Timisoara

Click for Timişoara, România Forecast
Copyright © 2007 Arta culinara Doina

%d blogeri au apreciat asta: