Sunt sigura ca mai aveti prin bucatarie de toate, din fiecare cate un pic, o gogonea, un morcov, un ardei, un castravecior, etc. … puteti pune cateva borcane de muraturi asortate. Nu o sa va para rau. 🙂
Muraturile asortate vor fi gata in 40 de minute din urmatoarele ingrediente:
- 1-2 morcovi
- 2-3 peperoni
- cateva buchetele de conopida
- 2-3 ardei kapia
- cateva gogonele (cherry)
- 4-5 catei de usturoi
- 1 dovleac nu prea mare (500 g)
- optional 1 mar
- 1 plic condimente pentru muraturi
- 1 plic pikant fix
- 500 ml otet
- 200 g zahar
- sare, piper dupa gust
Curatati morcovii, dovleacul, ardeii de cotoare si seminte, taiati-le pe toate fasii lungi si indesati in borcane de 800/1700 ml alternand feliile de morcov cu fasii de dovleac, ardei, buchetele de conopida, gogonele, cateii de usturoi si ce mai aveti pe acolo.
Puneti la fiert apa cat jumatate din capacitatea borcanelor, cand clocoteste adaugati condimentele pentru muraturi, otet, zahar, pikant fix, sare, piper, dupa gust. Intre timp, puneti borcanele intr-o alta cratita, pe un prosop de bucatarie si turnati apa pana aproape de buza cratitei, o puneti pe aragaz la foc mic pana se incing bine borcanele. Cand clocoteste amestecul pentru muraturi, turnati-l in borcane pana se umplu foarte bine, apoi strangeti capacele. Dati borcanele la sterilizat la perne pana a doua zi, apoi le duceti in camara.
Dovlean n-am pus niciodată până acum. Mere am pus şi noi mai punem şi felii de gutuie.
Dar noi le punem la saramură, nu la oţet. Numai castraveciori punem la oţet.
Am vrut să scriu DOVLEAC! 🙂