14
Oct
10

Galuste cu prune si piersici (gomboti)

Nu am vrut sa treaca prunele si sa nu fac ceva bun. Galuste cu prune, pe la noi le mai spune gomboti.

Sunt gata in o ora si 30 de minute, din urmatoarele ingrediente, pentru ~25 de galuste:

  • 1,5 kg cartofi albi
  • 25-30 prune bine coapte
  • 3-4 piersici mari
  • 10 linguri faina alba
  • optional 4-5 linguri gris
  • 2 oua
  • 500 g pesmet
  • 3 lingurite scortisoara
  • 300 g zahar
  • 3 linguri ulei
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 praf de sare

Cartofii bine spalati se pun la fiert in coaja, in apa cat sa-i acopere, cu un praf de sare si se lasa la fiert, la foc mic, 20 de minute de cand incepe sa clocoteasca apa.
Se scurg si se lasa la racorit, apoi se curata de coaja.

Dati cartofii calzi pe razatoare sau prin masina de tocat, adaugati ouale, faina si framantati un aluat. Daca iese prea moale, depinde de consistenta cartofilor, mai adaugati gris sau tot faina si framantati pana se omogenizeaza. Impartiti aluatul in 2-3 parti si formati niste sului grosute de 5-6 cm diametru.

Taiati fiecare sul in bucati de 20-25 mm si puneti pe fiecare cate o pruna, adunand aluatul in jurul ei, pana obtineti o galusca rotunda. Procedati la fel cu toate. Mie mi-a mai ramas aluat si am taiat niste piersici in bucati, cat cat o pruna, din care am facut galuste. Punati 4 litri de apa la fiert, iar cand clocoteste dati focul foarte mic si puneti usor cam cate 10 galuste odata la fiert. Cand se ridica la suprafata sunt fierte.

In timp ce apa fierbe, puneti pesmetul la rumenit, intr-o tigaie antiaderenta unsa cu ulei, amestecand pana devine auriu, cand aduagati zaharul vanilat, scortisoara si zaharul. Puneti o parte din pesmet intr-o tava intinsa, prin care dati galustele fierte, apoi asezati-le pe un platou presarat cu pesmet.

Puteti folosi, in loc de pesmet, si mac macinat cu zahar. Procedati la fel pana terminati de fiert toate galustele si le asezati pe toate pe platou. Sunt mai bune calde, dar sunt bune si reci.

Pofta buna.

Anunțuri

4 Responses to “Galuste cu prune si piersici (gomboti)”


  1. Octombrie 14, 2010 la 22:36

    tare bune mai sunt !desertul de toamna preferat al baatului meu.

  2. Octombrie 15, 2010 la 10:13

    Ce mult imi plac!
    Mai ai una, doua si pentru mine?

  3. 3 tanaseaurica
    Ianuarie 14, 2014 la 15:36

    hhhmmmm, ce poate fi mai bun, delicios si savuros dupa o cina sau pranz, decat aceste galuste senzationale si suculente 😀


Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


Cel mai bun blog culinar in 2012

Castigator roblogfest 2012

Cel mai bun blog culinar in 2011

Castigator Roblogfest 2011

Marele Premiu la FBG 2012

Concurs de pronosticuri intre prieteni

Blogul meu a primit

  • 2,044,556 vizite din toata lumea
Map

Informatii din sport la minut!

gateste sanatos

Trece adresa de email daca vrei sa fii anuntat cand apare un post nou.

Alătură-te altor 3.206 urmăritori

categorii

Share this blog

Bookmark and Share
Megapedia Director
Ziarul

Respect

Powered by BannerFans.com
Retete culinare
Photobucket
Fara miere

Petitchef

Toate retetele sunt pe Petitchef

Horoscop online

Octombrie 2010
L M M M V S D
« Sep   Noi »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Vremea la Timisoara

Click for Timişoara, România Forecast
Copyright © 2007 Arta culinara Doina

%d blogeri au apreciat asta: