05
mart.
12

Sarmale de post cu orez si legume

Am avut pofta de sarmale, mai ales ca am o varza acra buna, buna si fiind post, le-am facut fara carne.

Pentru 35-40 de sarmalute am folosit urmatoarele ingrediente:

  • 1 varza murata mai mare sau doua mai micute
  • 3 cepe
  • 3 morcovi
  • 1 pastarnac mare
  • 250 g orez
  • 300 ml bulion
  • 100 ml ketchup de ardei
  • 20 ml ulei
  • 1 legatura de marar proaspat sau in otet
  • cateva fire de patrunjel verde
  • 4-5 foi de dafin
  • 1/2 ardei gras rosu
  • 1 crenguta de cimbru uscat
  • 2 lingurite amestec de legume uscate si macinate, fara conservant si glutamat (SanoVita, Mirodenia)
  • optional 1-2 ciuperci proaspete sau la conserva
  • sare, piper dupa gust

Curatati si spalati legumele, ceapa, apoi taiati-le pe toate bucati mari, pentru a fi tocate in blender.  Daca nu aveti, tocati-le marunt.

Puneti la calit in ulei intai legumele, iar dupa 4-5 minute adaugati ceapa si lasati sa se caleasca pana se inmoaie. Adaugati legumele deshidratate si macinate, orezul ales si spalat si ketchup-ul. Puteti sa adaugati si putin bulion, ca sa se umfle bine orezul. Rasturnati totul intr-un bol mai mare si amestecati cu mararul tocat, sare si piper dupa gust.

Desfaceti foile de varza si taiati-le bucati pentru infasurat sarmalele, indepartand nervura groasa de pe mijloc. Infasurati toate sarmalele, fara sa le strangeti prea tare, pentru ca orezul se va mai umfla la fiert.Miezul si ce mai ramane de la varza se toaca. Asezati pe fundul oalei un strat de varza tocata, apoi asezati sarmalele radial. Intre ele, intercalati foile de dafin, crenguta de cimbru si fasii de ardei gras rosu. Vor iesi cam doua straturi de sarmalute.

Acoperiti cu restul de varza tocata, turnati apa cat sa le acopere si restul de bulion, apoi dati cratita cu sarmale la fiert, la foc mic, cu capac, aproximativ doua ore, pana se inmoaie bine varza. Daca mai trebuie, completati din cand in cand cu putina apa fierbinte sau bulion. Vor fi delicioase. Daca vreti, le puteti da si putin la cuptor, sa se rumeneasca putin. Pofta buna.


14 Răspunsuri to “Sarmale de post cu orez si legume”


  1. 1 violeta ilie
    martie 5, 2012 la 16:08

    Sunt exceptionale pentru acum si pentru oricand . Bravo !

  2. martie 5, 2012 la 19:15

    iubitul meu este innebunit dupa sarmalele de post. cred ca le-ar papa pe toate 🙂
    arata foarte bine ! felicitari !

  3. martie 6, 2012 la 01:24

    Imi plac la nebunie sarmalutele. Mama face de post indiferent ca sunt in frunza de vita sau in frunza de varza. Si ies excelente. Multumesc de reteta ! O primavara frumoasa!

    • 5 Doina
      martie 8, 2012 la 18:05

      Si eu fac, am pus si pe blog in foi de tei, de gulie, de spanac … si combinat. Dar alea in frunze de tei sunt o nebunie. Dar sa fie frunze tinere. 🙂

  4. martie 8, 2012 la 11:46

    Un 8 Martie pe pofta inimii tale !

  5. martie 8, 2012 la 13:43

    La multi ani Doina!
    O primavara de vis!

  6. 10 Mirela
    aprilie 10, 2012 la 19:21

    Sunt foarte delicioase sarmalutele…..:)…Va doresc o primavara minunata!!!:-*

    • 11 violeta ilie
      aprilie 11, 2012 la 15:08

      Vezi ca sunt minunate ? Incearca data viitoare si cu stevie . Pune daca vrei si branza . Ies o minunatie ! O primavara frumoasa va doresc si eu si va urez Sarbatorile de Pasti cu liniste si Lumina Sfanta !

  7. 12 BUMB CLAUDIA
    august 27, 2013 la 21:28

    EXCEPTIONALE RETETE!!!!!!!!!!!

  8. 13 Daniela
    martie 8, 2016 la 17:03

    Super bun!!


Comentarii


Cel mai bun blog culinar in 2012

Castigator roblogfest 2012

Cel mai bun blog culinar in 2011

Castigator Roblogfest 2011

Marele Premiu la FBG 2012

Concurs de pronosticuri intre prieteni

Blogul meu a primit

  • 2.371.808 vizite din toata lumea
Map

Informatii din sport la minut!

gateste sanatos

Trece adresa de email daca vrei sa fii anuntat cand apare un post nou.

Alătură-te celorlalți 3.341 de abonați.

categorii

Share this blog

Bookmark and Share
Megapedia Director
Ziarul

Respect

Powered by BannerFans.com
Retete culinare
Photobucket
Fara miere

Petitchef

Toate retetele sunt pe Petitchef

Horoscop online

martie 2012
L M M J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Vremea la Timisoara

Click for Timişoara, România Forecast
Copyright © 2007 Arta culinara Doina