Am avut pofta de sarmale, mai ales ca am o varza acra buna, buna si fiind post, le-am facut fara carne.
Pentru 35-40 de sarmalute am folosit urmatoarele ingrediente:
- 1 varza murata mai mare sau doua mai micute
- 3 cepe
- 3 morcovi
- 1 pastarnac mare
- 250 g orez
- 300 ml bulion
- 100 ml ketchup de ardei
- 20 ml ulei
- 1 legatura de marar proaspat sau in otet
- cateva fire de patrunjel verde
- 4-5 foi de dafin
- 1/2 ardei gras rosu
- 1 crenguta de cimbru uscat
- 2 lingurite amestec de legume uscate si macinate, fara conservant si glutamat (SanoVita, Mirodenia)
- optional 1-2 ciuperci proaspete sau la conserva
- sare, piper dupa gust
Curatati si spalati legumele, ceapa, apoi taiati-le pe toate bucati mari, pentru a fi tocate in blender. Daca nu aveti, tocati-le marunt.
Puneti la calit in ulei intai legumele, iar dupa 4-5 minute adaugati ceapa si lasati sa se caleasca pana se inmoaie. Adaugati legumele deshidratate si macinate, orezul ales si spalat si ketchup-ul. Puteti sa adaugati si putin bulion, ca sa se umfle bine orezul. Rasturnati totul intr-un bol mai mare si amestecati cu mararul tocat, sare si piper dupa gust.
Desfaceti foile de varza si taiati-le bucati pentru infasurat sarmalele, indepartand nervura groasa de pe mijloc. Infasurati toate sarmalele, fara sa le strangeti prea tare, pentru ca orezul se va mai umfla la fiert.Miezul si ce mai ramane de la varza se toaca. Asezati pe fundul oalei un strat de varza tocata, apoi asezati sarmalele radial. Intre ele, intercalati foile de dafin, crenguta de cimbru si fasii de ardei gras rosu. Vor iesi cam doua straturi de sarmalute.
Acoperiti cu restul de varza tocata, turnati apa cat sa le acopere si restul de bulion, apoi dati cratita cu sarmale la fiert, la foc mic, cu capac, aproximativ doua ore, pana se inmoaie bine varza. Daca mai trebuie, completati din cand in cand cu putina apa fierbinte sau bulion. Vor fi delicioase. Daca vreti, le puteti da si putin la cuptor, sa se rumeneasca putin. Pofta buna.
Sunt exceptionale pentru acum si pentru oricand . Bravo !
Si noua ne plac foarte mult. Le-au placut si copiilor, le-am dat si lor o galetuta.
iubitul meu este innebunit dupa sarmalele de post. cred ca le-ar papa pe toate 🙂
arata foarte bine ! felicitari !
Imi plac la nebunie sarmalutele. Mama face de post indiferent ca sunt in frunza de vita sau in frunza de varza. Si ies excelente. Multumesc de reteta ! O primavara frumoasa!
Si eu fac, am pus si pe blog in foi de tei, de gulie, de spanac … si combinat. Dar alea in frunze de tei sunt o nebunie. Dar sa fie frunze tinere. 🙂
Un 8 Martie pe pofta inimii tale !
Multumesc. Asa a si fost si inca mai este loc de chefuit. 🙂
La multi ani Doina!
O primavara de vis!
Multumesc, iti dorim si tie o primavara minunata si tot ce iti doresti sa se implineasca. 🙂
Sunt foarte delicioase sarmalutele…..:)…Va doresc o primavara minunata!!!:-*
Vezi ca sunt minunate ? Incearca data viitoare si cu stevie . Pune daca vrei si branza . Ies o minunatie ! O primavara frumoasa va doresc si eu si va urez Sarbatorile de Pasti cu liniste si Lumina Sfanta !
EXCEPTIONALE RETETE!!!!!!!!!!!
Super bun!!