De cand ne-am procopsit si noi cu niste diabetici pe la casa omului, am inceput sa prepar retete, special pentru ei. Sotul meu m-a rugat sa ii prepar salam de biscuiti, pentru ca era preferatul lui si poftea de mult asa ceva. M-m gandit eu si m-am socotit cum sa il fac sa fie si bun si sa se impace cu diabetul.
Sa vedeti ce am folosit, ca nu puteam sa pun stafide, rahat, zahar si alte chestii dulci:
- 1 pachet de 200 g biscuiti Leibniz pentru diabetici (Diet)
- 2 linguri Sugarel (indulcitor natural Stevia rebaudiana pentru diabetici – se gaseste la naturiste)
- 2 linguri cacao
- 50 g cocos (2 linguri in compozitie si restul la final)
- 50-70 g seminte susan
- 50-70 g nuci
- 50 g fistic
- optional tahini (o pasta facuta din susan, putin prajit si rasnit cu putin ulei de masline – se gaseste de cumparat); daca nu aveti, puneti in tigaie 100 g susan pana se aureste putin si macinati-l intr-o rasnita de cafea si il amestecati cu 2 linguri de ulei de masline
- 150 g margarina pentru creme
- 40-60 ml lapte, depide daca puneti sau nu tahini
- 1 lingura esenta de rom, vanilie sau coaja de lamaie dupa gust
Puneti biscuitii intr-un castron si faramati-i cu mana in bucati mai micute, nu trebuie sa fie egale. Nucile se pun intr-o tigaie antiaderenta, 2-3 minute la foc mic, apoi se dau prin masina de nuci sau zdrobite cu un facalet, le cumparati gata macinate, prin masina de tocat … Va descurcati voi. 🙂
In tigaia calda, fara sa mai fie focul aprins, puneti margarina sa se inmoaie putin. Taiati fisticul in bucati nu prea mari si puneti peste biscuiti cacao, Sugarel, semintele de susan, 2 linguri cocos, fisticul, tahini, margarina, laptele si esenta de rom (vanilie, lamaie). Omogenizati putin compozitia, daca vi se pare prea uscat mai puneti putin lapte.
Pregatiti pe masa o bucata de 50-60 cm de folie alimentara, peste care asezati celofan (pungi pentru congelator), presarati bine cu cocos si asezati compozitia sub forma de bagheta, de „salam”.
Presati cat mai bine, presarati cu cocos si deasupra (puteti folosi si susan), strangeti bine punga si folia peste salam, inchideti bine capetele si dati-o cateva ore bune la frigider.
Se pastreaza foarte bine la rece chiar si o saptamana, sa fie bine infasurat sa nu se usuce, taiati doar cateva felii, cate aveti nevoie, cu un cutit foarte subtire si ascutit (eu am folosit unul ceramic).
A iesit atat de bun, ca abia ma abtin sa nu il mananc pe tot, chiar daca nu am diabet.
Am vazut de cumparat dulciuri speciale pentru diabetici, vreo 40-50 g la 14-15 lei pachetelul. Scumpe si nici nu aratau prea bine. Asa iti iese ditamai salamul cam la 20-25 de lei tot, depinde de unde le cumperi. SI iti mai raman ingrediente pentru alta data. Am cumparat susanul la kg, tot de la naturiste, un borcan de tahini (e bun si la humus – pasta de naut, foarte buna), borcanul mare de Sugarel. Se pot folosi si picaturi de Stevia Rebaudiana ~ 30-40 picaturi. Diabeticul dumneavoastra va fi foarte fericit. Al meu este, nu are numai http://ligaasilor.ro , acum are si salam de biscuiti, prajitura lui preferata.
Interesanta reteta ,frumos design.Cu fistic,susan,nuci ,chiar si pasta de susan, nu poate sa rezulte decat o compozitie delicioasa cu iz levantin .
Multumesc mult.