Iarasi m-au luat copiii prin surprindere, m-am trezit cu ei direct in casa, ca m-am si speriat :). Bineinteles ca la mama se papa bine la orice ora vin copiii (ca ei tot timpul sunt flamanzi – chiar ma bucur :)), dar intotdeauna, dupa salata de vinete sau fripturica, cer ceva dulce. Bat cu lingurile in masa si cer: dulce, dulce!!!! Si ei sunt niste dulci, asa ca mama a incropit la repezeala ceva. Chiar daca nu am in plan vreo sindrofie, am grija sa fie pe ici, pe colo piscoturi, ciocolata, iaurt, frisca, oua, lapte si sa nu mai spun cate am prin camara. Asa ca am purces la treaba, repejor, repejor.
- 10 piscoturi
- 100 g ciocolata amaruie (75% cacao)
- 1 praf de frisca
- 2 iaurturi 140 g Danone Cremosso cu fructe/Nutriday delicios
- 3 linguri de zahar pentru sirop
- 8 g zahar vanilat
- un pic de glazura pentru tort (aia rosie)
- 200 g jeleu de fructe (din camara)
- 1 portocala/mandarina
- cateva caise confiate (puteti folosi fructe din dulceata, compot sau proaspete)
- 200 ml lapte
Am inceput cu siropul de zahar ars: am caramelizat intr-o craticioara, la foc mic, zaharul si cand a devenit auriu (sa nu devina maro ca este amar) am turnat 150 ml apa clocotita si am lasat pe foc inca 2-3 minute pana s-a dizolvat zaharul. Am rasturnat siropul intr-un bol si am adaugat zaharul vanilat.
Piscoturile se insiropeaza bine si se aseaza primul strat de 5 piscoturi. Daca vreti un tort mai mare, dublati cantitatile. Puneti la topit ciocolata, in bain marie.
Puneti peste piscoturi ciocolata topita, nivelati cu o spatula si dupa 1-2 minute, cand s-a racit deja, asezati un strat de iaurt cu fructe (un paharel) si fructe confiate taiate felii subtiri sau bucatele mici.
Urmeaza al doilea strat de piscoturi bine insiropate, peste care intindeti iaurtul ramas si asezati feliute subtiri de portocala/mandarina.
Abia a trecut un sfert de ora si tortul era aproape gata. Am batut frisca 2 minute si am imbracat frumos tortul pe margini cu jumatate din cantitate. Am avut grija sa fie putin mai inaltata frisca pe toate laturile, pentru ca am turnat in mijloc glazura, preparata cu apa calda, conform indicatiilor de pe plic. Daca nu aveti glazura, puneti jeleu de fructe sau fructe proaspete.
Am pus restul de frisca in posh (chestia aia de ornat) si am finalizat tortuletul cu cateva bucatele de ciocolata si feliute subtiri de caise confiate. Copiii au fost incantati, ne-au lasat si noua cate o bucatica. 😀
Astept retete elaborate si facute de tine cap-coada.Reteta asta este din ingrediente la plic ??? Retete sanatoase si personale vreau.Apoi,fata de masa….Doina,ma dispera fata aia de masa.La tine acolo este un rai de verdeata si lumina,din cate mi-am dat seama.Foloseste-te de asta,fa poze in gradina sau afara,pe terasa,pe ceva masa,la lumina zilei.Schimba si poza aia cu tona aia de frisca de sus,e veche de cand vin eu pe la tine.Hai ca poti.Si te rog de pe acuma sa nu mi-o iei in nume de rau.Deci,retete sanatoase (asta a fost pe graba,stiu dar totusi…) si poze luminoase si vesele.Te rog… si te pup.No offense,da?
Uita-te, te rog, la Tortul Iepuras, daca vrei sa vezi o reteta frumoasa ei elaborata. Aceasta a fost si la repezeala si pregatita pentru un concurs cu iaurt Danone. N-avea rost sa desfac un litru de frisca nebatuta, proaspata, ca folosesc 100 g. Ce fac cu restul? Si nici n-aveam timp sa pregatesc un blat.
Hristos a Înviat ! Sărbători fericite !
HRISTOS A INVIAT!
Paste Fericit si luminat impreuna cu cei dragi!
Foarte bine ca ai postat si retete din astea rapide, nu mereu avem timp suficient pentru retete elaborate 🙂
Sarbatori Sfinte cu sanatate si tihna!
Eu fac un tort asemanator. Insiropez piscoturile in sucul de la o conserva de ananas, apoi fac o crema asemanatoare cu budinca de vanilie, peste care pun fructe(in general potocale, kiwi, ananas, banane) apoi inca un strat de piscoturi si frisca. O sa incerc si reteta ta.
Rapid si delicios ! Super !:)