13
Oct
11

Gogonele la borcan

Se aleg gogonele sanatoase, mai maricele (pentru ca cele mici sunt amare) si nu chiar verzi-verzi, eventual se mai lasa cateva zile ca sa prinda o tenta alb-galbuie. Nu-i bai daca mai si una mai coapta.

Avem nevoie de:

  • 4-5 kg gogonele
  • 2 ardei kapia/gogosari rosii
  • 1-2 morcovi
  • 4-5 catei de usturoi
  • 2 peperoni
  • cateva frunze de telina
  • frunze de visin
  • 600 ml otet 9 grade
  • 300 g zahar
  • 1 plic pikant fix (iute)
  • 2 linguri de sare
  • 2 lingurite boabe de piper

Gogonelele se spala, se lasa la zvantat, apoi se introduc in borcane mai maricele, de 1.700-3.000 ml, frecate in prealabil cu un catel de usturoi. Din loc in loc alternati fasii de ardei, bastonase si feliute de morcov, cate 1-2 catei de usturoi si frunze de telina.

 

 

 

 

 

 

 

Se acopera fiecare brocan cu cateva frunze de visin bine spalate, apoi se pun borcanele in cratite, cu un stergar de bucatarie sub borcan. Se toarna apa rece in cratite, nu prea multa, cat sa se poata incinge brocanul pe flacara mica a aragazului. Daca folositi bidonele de plastic, nu e nevoie sa fie incinse, pentru ca nu crapa.

Intr-o oala puneti la fiert toate celelalte ingrediente si 1,5 litri apa si se lasa sa clocoteasca 5 minute, apoi, cu un polonic, turnati lichidul peste gogonele. Lichidul trebuie sa fie aproximativ jumatate din volumul borcanelor. Daca veti constata ca este nevoie de mai mult lichid, mai puneti otet si apa, respectand proportiile.

 

 

 

 

 

 

 

Se umplu borcanele pana sus, apoi se strang bine capacele si se pun imediat la perne. Din 4 kg de gogonele mi-a iesit un borcan de 1,7 l si un un bidonel de plastic de 3 l. Se lasa pana a doua zi, apoi se pun in camara, beci, pivnita, balcon, unde vreti. :)

Daca nu vreti sa folositi pikant fix, puneti seminte de mustar, foi de dafin, aspirine si sare mai multa.

About these ads

1 Response to “Gogonele la borcan”


  1. octombrie 14, 2011 la 14:51

    Si sormea vrea sa puna niste muraturi zilele astea.. O sa-i trimit reteta :D


Comentarii

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s


Cel mai bun blog culinar in 2012

Castigator roblogfest 2012

Cel mai bun blog culinar in 2011

Castigator Roblogfest 2011

Marele Premiu la FBG 2012

Arta culinara Doina

Blogul meu a primit

  • 1,549,650 vizite din toata lumea
Map

Informatii din sport la minut!

gateste sanatos

Trece adresa de email daca vrei sa fii anuntat cand apare un post nou.

Join 1,474 other followers

categorii

Share this blog

Bookmark and Share
Megapedia Director
Ziarul

Respect

Powered by BannerFans.com
Retete culinare
Photobucket
Fara miere

Petitchef

Toate retetele sunt pe Petitchef

Horoscop online

octombrie 2011
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Iul   Noi »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Vremea la Timisoara

Click for Timişoara, România Forecast
Copyright © 2007 Arta culinara Doina

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 1,474 other followers

%d bloggers like this: