Am auzit pe la noi prin Banat, mai ales la gospodinele de origine germana, ca fac țușpais. Am fost foarte curioasa ce inseamna si am cautat in DEX online. Am gasit:
țușpáis, țușpáisuri, s.n. (reg.) 1. garnitură (la friptură). 2. mâncare de dovlecei. 3. mâncare proastă. 4. băutură falsificată.
Sper sa nu fie o mancare proasta. Am facut țușpais de conopida. A iesit ceva extraordinar. Acum este piata plina de conopida, foarte gustoasa in tot felul de combinatii: ghiveci, țușpais, pane, in salata de conopida cu usturoi, murata, etc.
Este gata repede, in ~30 de minute, din urmatoarele:
- 1conopida (650-750 g)
- 1 ceapa )1 legatura ceapa verde)
- 1 ardei gras rosu (kapia)
- 2-3 rosii
- 1 legatura marar + patrunjel
- 2 lingurite de faina
- 2-3 catei de usturoi
- 4 linguri ulei (de masline)
- sare, piper, cimbru, 1 frunza de dafin, 1 lingurita baza pentru mancaruri
- 1 lingurita de zahar (optional)
Conopida se desface in buchetele si se tine 10-15 minute in apa cu sare, pentru ca se albeste si ies goangele :). Curatati ceapa, ardeiul gras si tocati-le marunt, apoi puneti-le la calit in ulei cateva minute.
Adaugati apoi conopida, rosiile curatate de pielite si taiate cubulete, un litru de apa fierbinte si condimente. Lasati sa fiarba la foc mic, cu capac, 15-20 de minute.
Adaugati verdeata tocata, faina desfacuta in putina apa, dregeti gustul de sare, piper (eventual zahar) si lasati sa mai fiarba, la foc mic, 3-4 minute.
Se serveste ca atare sau ca garnitura langa fripturici, chiftelute (asa am facut eu) sau in alte combinatii. Pofta buna.
Asa îi zic si ai mei ,tzuspais 🙂 bunica ne fãcea mai mult cu dovlecei…
Delicios!!!