A fost proiectul „ciulamaua”, apoi „mamaliga”, acum urmeaza cateva retete de Craciun propuse de mai multi bloggeri culinari. Aveti de unde alege, pentru ca sunt retete numai una si una. 🙂 Eu va propun sa va faceti singuri bomboanele pentru pomul de Craciun.
Noi le spuneam saloane. Pe vremuri, stiti voi care, alea’ … nu se prea gaseau saloane, decat cu mare coada si atunci dadeai de niste pietre dulci, colorate, nu prea bune. Doar cu noroc gaseai si unele cu o pojghita subtire de ciocolata. Noi la serviciu, la design, eram mai multe fete si dintr-o reteta de fondante, cu nuca si ciocolata, am compilat o reteta de saloane, schimbandu-le forma si ambalajul. Am inceput sa prepar pentru noi, iar cand au vazut colegii “minunea” a inceput sa ploua cu comenzi, fa’ si mie, fa’ si mie de se strangeau cate 20-30 de kg pe zi. Cu facutul era destul de usor, cu impachetatul era mai greu. Dar hai ca ne-am luat cu vorba si n-am facut inca nimic. Sa trecem la treaba.
Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 1 kg zahar
- 220 ml apa
- 1 lingura otet
- 300 g miez de nuca
- 300 g biscuiti simpli
- 10 ml esenta de migdale (rom)
- 200 g ciocolata amaruie
- 1 lingura ulei/unt/unt de cacao
Treceti biscuitii si nuca prin masina de macinat nuci (merge si prin masina de tocat carne).
Puneti zaharul si apa intr-o craticioara la fiert, iar cand incepe sa faca bule puneti otetul si fierbeti la foc mic exact 7 minute, dupa ceas, amestecand continuu, dupa care se lasa fondantul la racorit, pana poti baga mana.
Se adauga peste nuci, biscuiti si esenta si se amesteca pana la omogenizare. Se intinde calda, presand cu mainile umede, apoi se netezeste cu spatula, pana obtineti un strat de aproximativ 1 cam grosime.
Se pot taia diferite forme: rotunde (cu un paharut), patrate sau va puteti confectiona o forma mica ovala din tabla (poate gasiti si in comert ceva forme micute de piscoturi). Eu mi-am facut o forma ovala din tabla, apoi colegii i-au adaugat un piston cu arc, ca sa imi creasca productivitatea. 🙂 Dupa ce taiati bomboanele le asezati pe un grilaj (din frigider) ca sa se usuce si sa se intareasca.
Puteti modela chiar si bilute, cu mana umeda. Puneti ciocolata la topit in bain marie, neaparat cu capac, adaugati uleiul, pentru luciu.
Treceti fiecare bombonica cu o fata prin ciocolata si asezati-o din nou pe gratar. Daca doriti, dupa ce se intareste ciocolata de pe bomboane, puteti imbraca si cealata parte cu cioclata (chiar si alba). Pana se intareste ciocolata de pe bomboane pregatiti ambalajele. Din servetele albe pregatiti patrate cam de 10 x 10 cm, cu franjuri la capete si patratele mai mici, cam de 8 x 8 cm, de staniol colorat (ambalajele de la tot felul de dulciuri si ciocolate, hartii colorate, folie subtire de aluminiu, etc.), apoi puneti fiecare bombonica pe hartia cu franjuri si le infasurati in staniol.
Dupa atatia ani, acum cand se gasesc tot felul de bombonele de pom, le-am dus dorul alora facute in casa si tare bune mai sunt. Din ingredientele de mai sus ies aproape 2 kg de saloane. Rentabil, nu? 🙂
Craciun Fericit si numai ganduri bune, sanatate si noroc alaturi de cei dragi.
Acestea sunt bomboanele mele. Sper ca v-au placut. Dar nu uitati sa treceti si pe la prietenii mei, pentru ca veti gasi retete minunate, nu veti regreta. Aveti de unde alege.
01. Iolanda si Georgiana Voinea http://sisterskitchen.ro/dulciuri-pentru-craciun/muschi-de-porc-la-cuptor-si-cateva-retete-de-craciun-de-la-bloggeri/
02. Brindusa http://www.retetedesuflet.ro/retete-de-craciun-de-la-bloggeri/
03. Claudia Rusu http://lecturisiarome.ro/2013/12/traditii-culinare-de-craciun-la-romani/
04. Dana Aphextwinz http://aphextwinz.wordpress.com/
05. Adriana Lucia Mara http://adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.ro/2013/12/tort-dobos.html
06. Daiana si Cosmin http://www.simplusibun.ro/2013/12/biscuitii-aur-de-storo-cu-faina-de.html
07. Iuliana Miu http://bucate-aromate.ro/2013/12/ciocolata-de-casa-in-foi-de-napolitana/
08. Elena Toma http://bucatariaelenei.blogspot.ro/2013/12/un-cozonac-pentru-proiectul-retete-de.html
09. Lucian Gavrilă: http://luciangavrila.ro/masa-de-craciun-a-bloggerului-care-n-a-taiat-porcul/
10. Gina Bradea http://pofta-buna.com/poveste-de-craciun/
11. Lili Liliana: http://liligospodini.blogspot.ro/2013/12/retete-pentru-craciun-fursecuri.html
12. Uica Mihai:http://uicamihai.blogspot.ro/
13. Cerasela Badr El-Din : http://saffronanddates.blogspot.ro/2013/12/fursecuri-stollen.html
14. Cristina Pana – http://cristina-cristinasworld.blogspot.ro/2013/12/sarmale-din-pulpe-de-pui.html
15. Alexandra Butnari – http://gustolandia.ro/homemade-ferrero-rocher/
16. Alice Ciobanu – http://tarabucatelor.ro/2013/12/fursecuri-cu-crema-de-branza
17. Iuliana Florentina Avram – http://iulianaflorentina.blogspot.it/2013/12/turta-dulce.html
18. Lacrimioara Mihaela – http://aromeinbucatarie.blogspot.ro/2013/12/cozonac-pufos-cu-crema-de-nuca_20.html
19. Dia.daria – http://www.retetelemeledragi.com/2013/12/turta-dulce-cu-omega-3-si-6.html
20. Laura şi Liana http://transylvaniankitchen.blogspot.ro/2013/12/biscuiti-cu-scortisoara.html
21. Andreea Denisa http://prajituri-torturi-dea.blogspot.de/2013/12/sarmalute.html
22. Ioana Tone : http://pasiunesiculoare.blogspot.de/2013/12/trufe-din-ciocolata.html
23. Doina Varga https://nicuvar.wordpress.com/2013/12/20/bomboane-de-pom-preparate-acasa-proiectul-retete-de-craciun-de-la-bloggeri/
24. Laura http://casutalaurei.blogspot.ro/2013/12/bunatati-de-craciun-de-la-bloggerimea.html
25.Geta Cipaianu http://panseluta-violet.blogspot.ro/2013/12/stollen.html
26. Dana Burlacu Visternicu http://prajituricisialtedulciuri.wordpress.com/2013/12/20/julfa-sau-pelincile-domnului/
27. Didi http://dulceiutesarat.wordpress.com/2013/12/20/biscuiti-cu-lamaie-christmas-lemon-cookies/
28. Laura Laurentiu
Sarbatori fericite! Un Craciun cu pace in suflet, cu ganduri pozitive si un an 2014 mai bun!
Ori ai gresit reteta ori ai vrut sa-ti bati joc de banii oamenilor.am incercat si nu a iesit nimic.sa faci bomboane anul asta cum mi-au iesit mie ale tale.
bun bun