In perioada postului se pot prepara niste chiftelute minunate din ciuperci si soia. Cei care le-au gustat au spus: zau ca-s mai bune decat alea cu carne. Si asa-i! 🙂 🙂 🙂
Nu iti ia mai mult de 45 de minute, daca ai urmatoarele ingrediente:
- 1 plic 100 g cuburi de soia
- 1 cutie 400 g ciuperci, 2-3 cepe
- 1/2 ardei gras rosu (congelat)
- 2 linguri ketchup, 7-8 catei de usturoi
- 2 linguri pesmet, 7-8 linguri de faina
- 1 lingurita piper macinat
- 200 ml ulei, 1-2 foi de dafin
- 1 lingura marar tocat, 1 lingura patrunjel tocat
- 1 lingurita baza pentru mancaruri (de legume)
- 1 lingurita zahar, 1 lingura otet
- sare, cimbru, oregano dupa gust
Puneti soia la inmuiat in apa calda vreo 10 minute, apoi stoarceti-o. Strecurati ciupercile si presati-le sa iasa zeama. Tocati cepele si caliti-le in 2-3 linguri de ulei si putina apa, impreuna cu ardeiul tocat marunt. Mixati intr-un blender ciupercile, soia, usturoiul curatat si amestecati totul cu ceapa calita, verdeata tocata, ketchup, piper, condimente, pesmet si 2 linguri de faina.
Omogenizati compozitia si formati cu mainile ude chftelute pe care le dati prin faina si le puneti la prajit in uleiul incins, la foc mic, ca sa nu se farame. Dupa 7-8 minute, le intoarceti cu grija pe cealalta parte. Cand sunt gata, scoateti-le pe hartie absorbanta.
Pentru sosul marinat puneti 3 linguri de ulei intr-o craticioara si amestecati cu 1 lingura de faina, 200 ml bulion clocotit, zaharul, baza pentru mancaruri, condimente, dafin, otet si amestecati totul cu un tel, tinand craticioara pe foc mic cateva minute pana se leaga sosul. Se pot servi ca atare, doar cu sos, cu cartofi natur, piure, muraturi, etc.
Pofta buna. Nu te mai saturi de ele. Daca nu gatiti de post, puteti pune in compozitie un ou.
Și cei care nu le-au gustat au spus că pot fi mai bune decât cele cu carne!
Bune, bune!