18
mart.
11

Tort de ciocolata cu blat de caise (2)

De ziua lui Andrei am facut un tort de ciocolata, iar in blat am folosit gem de caise (din camara). Le-a placut la nebunie lui Andrei si prietenilor lui. O data implineste baiatul mamei 30 de ani. La Multi Ani!

A fost gata in ~40 minute, in afara de timpul de coacere si de asteptare. Sa vedeti ce am folosit pentru prepararea lui:

pentru blat:

  • 1 borcan de 370 g gem de caise
  • 3 oua mari
  • 100 ml ulei
  • 100 ml lapte
  • 170-200 g faina (depinde cat e gemul de gros)
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1,5 plic praf de copt
  • 5 ml esenta de rom, coaja rasa de lamaie

pentru crema:

  • 500 ml frisca proaspata
  • 500 g ciocolata neagra
  • 200 g unt (margarina)
  • 5 ml esenta de rom

pentru decor:

  • 50 g ciocolata alba
  • 50 g frisca
  • 20 g nuci macinate

pentru insiropat:

  • 2 linguri zahar
  • 5 ml esenta de rom
  • 10 g unt (margarina)

Puneti intr-un castron gemul, galbenusurile, zaharul vanilat si praful de copt, apoi amestecati cu uleiul si laptele. Adaugati esenta de rom, 1 lingurita coaja rasa de lamaie si faina, amestecand cu un tel sub forma de para, ca sa obineti un amestec ca o smantana groasa. Cantitatea de faina depinde de consistenta gemului. Adaugati si albusurile batute spuma foarte tare cu un praf de sare si amestecati usor cu telul de jos in sus pana se incorporeaza spuma.

Turnati amestecul intr-o forma de blat unsa si tapetata cu faina si dati blatul la cuptorul preincalzit (180 grade Celsius) la foc mediu pentru 40-45 de minute.

Crema se prepara foarte rapid si usor, dar trebuie facuta cu o zi inainte, ca sa se intareasca la frigider. Puneti intr-o craticioara, la foc mic, frisca nebatuta, iar dupa cateva minute, cand se incalzeste, adaugati toata ciocolata rupta in patratele si amestecati cu un tel micut pana se topeste. Adaugati margarina taiata bucati si esenta de rom, amestecand in continuare cu telul. Dupa vreo doua minute luati craticioara de pe foc si amestecati in continuare pana omogenizati perfect crema. Este moale, dar se intareste perfect in cateva ore la frigider.

Taiati blatul transversal, insiropati prima jumatate cu un sirop obtinut din zaharul ars peste care puneti 70-80 ml apa si esenta de rom, apoi lasati pe foc pana se dizolva zaharul. Ungeti cu jumatate din cantitatea de crema, acoperiti cu a doua felie de blat, insiropati si ungeti tortul cu restul de crema deasupra si de jur-imprejur.

Amestecati frisca si ciocolata alba pe foc, la fel cum ati procedat cu cealalta, omogenizati cu margarina si asa calda cum este puneti-o intr-o forma de ornat sau intr-o seringa si trasati pe tort doua-trei cercuri concentrice. Cu o furculita pieptanati radial din centru spre margini si invers pana obtineti modelul dorit deasupra. Crema alba ramasa amestecati-o cu crema de ciocolata neagra ramasa si mai ornati cu floricici de jur imprejur, dupa imaginatia dumneavoastra, Pe laterale tapetati cu nuca macinata. Daca doriti, puteti infige in mijloc o patratica de ciocolata alba, jeleuri colorate, margelute, etc.

Puteti folosi ce gem aveti, nu neaparat de caise. Va fi la fel de bun. Decorati dupa inspiratie.


1 Răspuns to “Tort de ciocolata cu blat de caise (2)”


  1. 1 Mihaela Abu El Shaikh
    martie 18, 2011 la 19:12

    La Multi Ani Andrei si cat mai multe torturi bune de la mama.
    Mihaela


Comentarii


Cel mai bun blog culinar in 2012

Castigator roblogfest 2012

Cel mai bun blog culinar in 2011

Castigator Roblogfest 2011

Marele Premiu la FBG 2012

Concurs de pronosticuri intre prieteni

Blogul meu a primit

  • 2.371.567 vizite din toata lumea
Map

Informatii din sport la minut!

gateste sanatos

Trece adresa de email daca vrei sa fii anuntat cand apare un post nou.

Alătură-te celorlalți 3.341 de abonați.

categorii

Share this blog

Bookmark and Share
Megapedia Director
Ziarul

Respect

Powered by BannerFans.com
Retete culinare
Photobucket
Fara miere

Petitchef

Toate retetele sunt pe Petitchef

Horoscop online

martie 2011
L M M J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Vremea la Timisoara

Click for Timişoara, România Forecast
Copyright © 2007 Arta culinara Doina