Aceasta reteta am primit-o de la prietena mea, Yzzy din Deva. „Malasorca” (sau „malasolca”, asa cum mi-a scris o prietena din Tulcea) este mancarea pescarilor din Delta, cunoscuta sub numele de „mancarea saracului” sau a „lenesului”. Am preluat reteta si am adaptat-o pentru oraseni 🙂 🙂 si zau ca nu-si merita numele. Este un deliciu, sanatos si apetisant.
Este gata doar in 35 de minute! Avem nevoie doar de cartofi si peste. Iata ingredientele:
- ~600 g file de peste
- 7-8 cartofi potriviti (~800 g)
- 2-3 linguri ulei (masline)
- 2-3 catei de usturoi
- sare, piper, condimente pentru peste, 1 lingurita baza pentru mancaruri „Secretul gustului”
- cateva fire de patrunjel verde
Condimentati pestele, curatati cartofii si taiati-i cubulete potrivite. Puneti cartofii intr-un vas de sticla termorezistenta, impreuna cu ulei, sare, piper, feliute de usturoi, baza pentru mancaruri si ~500 ml de apa clocotita. Dati cartofii la cuptorul preincalzit (2oo grade Celsius) pentru ~20 de minute.
Scoateti vasul cu cartofi din cuptor si asezati deasupra fileurile de peste portionate. Dati din nou totul la cuptor pentru inca 10 minute.
Scoateti malasorca din cuptor pentru ca este gata. Ati vazut ce simplu si rapid a fost?
Decorati portiile cu patrunjel verde. Cine doreste, poate stropi cu zeama de lamaie. Se mananca fara paine. Asta-i foarte bine. Pofta buna. Se serveste calda, chiar aburinda. 🙂
Este foarte gustoasa asa cum ai prezentat-o tu . Se cheama defapt „malasolca” si nu este pregatita la cuptor .Pescarii din delta ,acolo unde pescuiesc ei departe de casa, nu au cuptor ,asa ca folosesc foc deschis asa cum se pricep . Pentru malasolca fierbi pestele ,fierbi cartofii in coaja sau curatati ,pregatesti un mujdei zdravan de usturoi si gata .Se mananca pe rupte-le-a !
Violeta, multumesc de informatii. Reteta am citit-o pe un forum, nu pe unul culinar, un forum intre prieteni. Acolo povestea o prietena cum a mancat asa ceva. Probabil a inteles gresit numele, sau pescarul care i-a gatit-o era peltic. 🙂 Eu am adaptat-o pentru „uscat”. 🙂
Buna seara Doina!
Arata super,cred ca si gustul e pe masura.Ieftin,usor de preparat dar mai ales, sanatos.Multam fain Doina!
Multumesc, Miluka. Intr-adevar este o mancare foarte gustoasa.
Of, cu comentariile de acum, chiar ca mi-ati facut pofta de peste. 🙂
Daca tot ti-e pofta de peste , pregateste pentru Florii o reteta faina . Cumpara doua kg. de stavrida mica ,de mare , curat-o ,fara sa arunci capul ,doar viscerele , spal-o ,da-i un praf de sare , aseaz-o intr-o cratita de jur imprejur ,ca pe sarmale ,in cate straturi e nevoie , pune intre straturi cateva felii lungi de castraveciori murati ,presara doua,trei frunze de dafin ,o mana buna de boabe de piper si boabe de mustar ,toarna deasupra o solutie din o parte ulei ,o parte otet de mere ,o parte vin alb , pune-o pe foc si las-o sa fiarba pana incepe sa sfaraie uleiul . E semn ca este gata .Asta inseamna cam doua-trei ore . Daca vrei , la jumatatea timpului , bag-o , fara capac la cuptor pentru a se rumeni putin . Pofta buna !