27
mart.
11

File de peste pe cartofi la cuptor (malasorca)

Aceasta reteta am primit-o de la prietena mea, Yzzy din Deva. „Malasorca” (sau „malasolca”, asa cum mi-a scris o prietena din Tulcea) este mancarea pescarilor din Delta, cunoscuta sub numele de „mancarea saracului” sau a „lenesului”. Am preluat reteta si am adaptat-o pentru oraseni 🙂 🙂 si zau ca nu-si merita numele. Este un deliciu, sanatos si apetisant.

Este gata doar in 35 de minute! Avem nevoie doar de cartofi si peste. Iata ingredientele:

  • ~600 g file de peste
  • 7-8 cartofi potriviti (~800 g)
  • 2-3 linguri ulei (masline)
  • 2-3 catei de usturoi
  • sare, piper, condimente pentru peste, 1 lingurita baza pentru mancaruri „Secretul gustului”
  • cateva fire de patrunjel verde

Condimentati pestele, curatati cartofii si taiati-i cubulete potrivite. Puneti cartofii intr-un vas de sticla termorezistenta, impreuna cu ulei, sare, piper, feliute de usturoi, baza pentru mancaruri si ~500 ml de apa clocotita. Dati cartofii la cuptorul preincalzit (2oo grade Celsius) pentru ~20 de minute.

Scoateti vasul cu cartofi din cuptor si asezati deasupra fileurile de peste portionate. Dati din nou totul la cuptor pentru inca 10 minute.

Scoateti malasorca din cuptor pentru ca este gata. Ati vazut ce simplu si rapid a fost?

Decorati portiile cu patrunjel verde. Cine doreste, poate stropi cu zeama de lamaie. Se mananca fara paine. Asta-i foarte bine. Pofta buna. Se serveste calda, chiar aburinda. 🙂


5 Răspunsuri to “File de peste pe cartofi la cuptor (malasorca)”


  1. 1 violeta ilie
    martie 22, 2012 la 10:04

    Este foarte gustoasa asa cum ai prezentat-o tu . Se cheama defapt „malasolca” si nu este pregatita la cuptor .Pescarii din delta ,acolo unde pescuiesc ei departe de casa, nu au cuptor ,asa ca folosesc foc deschis asa cum se pricep . Pentru malasolca fierbi pestele ,fierbi cartofii in coaja sau curatati ,pregatesti un mujdei zdravan de usturoi si gata .Se mananca pe rupte-le-a !

    • 2 Doina
      martie 26, 2012 la 19:30

      Violeta, multumesc de informatii. Reteta am citit-o pe un forum, nu pe unul culinar, un forum intre prieteni. Acolo povestea o prietena cum a mancat asa ceva. Probabil a inteles gresit numele, sau pescarul care i-a gatit-o era peltic. 🙂 Eu am adaptat-o pentru „uscat”. 🙂

  2. martie 26, 2012 la 20:20

    Buna seara Doina!
    Arata super,cred ca si gustul e pe masura.Ieftin,usor de preparat dar mai ales, sanatos.Multam fain Doina!

    • 4 Doina
      martie 27, 2012 la 10:29

      Multumesc, Miluka. Intr-adevar este o mancare foarte gustoasa.
      Of, cu comentariile de acum, chiar ca mi-ati facut pofta de peste. 🙂

  3. 5 violeta ilie
    martie 27, 2012 la 11:26

    Daca tot ti-e pofta de peste , pregateste pentru Florii o reteta faina . Cumpara doua kg. de stavrida mica ,de mare , curat-o ,fara sa arunci capul ,doar viscerele , spal-o ,da-i un praf de sare , aseaz-o intr-o cratita de jur imprejur ,ca pe sarmale ,in cate straturi e nevoie , pune intre straturi cateva felii lungi de castraveciori murati ,presara doua,trei frunze de dafin ,o mana buna de boabe de piper si boabe de mustar ,toarna deasupra o solutie din o parte ulei ,o parte otet de mere ,o parte vin alb , pune-o pe foc si las-o sa fiarba pana incepe sa sfaraie uleiul . E semn ca este gata .Asta inseamna cam doua-trei ore . Daca vrei , la jumatatea timpului , bag-o , fara capac la cuptor pentru a se rumeni putin . Pofta buna !


Comentarii


Cel mai bun blog culinar in 2012

Castigator roblogfest 2012

Cel mai bun blog culinar in 2011

Castigator Roblogfest 2011

Marele Premiu la FBG 2012

Concurs de pronosticuri intre prieteni

Blogul meu a primit

  • 2.371.807 vizite din toata lumea
Map

Informatii din sport la minut!

gateste sanatos

Trece adresa de email daca vrei sa fii anuntat cand apare un post nou.

Alătură-te celorlalți 3.341 de abonați.

categorii

Share this blog

Bookmark and Share
Megapedia Director
Ziarul

Respect

Powered by BannerFans.com
Retete culinare
Photobucket
Fara miere

Petitchef

Toate retetele sunt pe Petitchef

Horoscop online

martie 2011
L M M J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Vremea la Timisoara

Click for Timişoara, România Forecast
Copyright © 2007 Arta culinara Doina