Poate va intrebati ce inseamna Proiectul „Mamaliga”. Sub deviza „Mamaligari din toate tarile, uniti-va!”, mai multi bloggeri culinari am hotarat sa postam in aceeasi zi, la aceeasi ora, cate o reteta cu si despre mamaliga. Iata si mamaliga mea. 🙂
Sotul meu nu prea mananca mamaliga (daca va vine sa credeti :)). Dar aceasta mamaliguta in straturi, cu branza si cu sunca, pur si simplu a devorat-o. Ii aducea aminte de o mancare facuta de parintii lui din Ardeal, dar putin altfel. Voi face si asa cum povesteste el, alta data. Mancarica asta este gustoasa, simpla, usor de preparat si de mancat. 🙂
Am folosit urmatoarele ingrediente:
300 g malai extra
- 250 g telemea de oi
- 250 g costita (sunca)
- 50 g unt
- 50 g smantana
- 1-2 peperoni
- 2-3 lingurite ketchup
- cateva fire de patrunjel
- sare, piper
Preparati intai o mamaliguta nu prea vartoasa, din malai, 1,5 litri de apa si putina sare. Toata lumea stie cum se face o mamaliga, nu? 🙂
Taiati costita in feliute foarte subtiri sau cubulete si caliti-o putin intr-o tigaie antiaderenta. Daca nu are destula grasime, puteti pune si o lingura de ulei. Ungeti un vas de sticla termorezistenta, mai inaltut, cu putin unt, puneti un strat nu prea gros de mamaliguta, jumatate din cantitatea de costita, din nou mamaliguta, jumatate din telemea rasa, costita ramasa si incheiati cu restul de mamaliguta.
Aveti grija sa intindeti frumos fiecare strat de mamaliga cu o spatula uda si din loc in loc mai strecurati cate un cubulet de unt. Deasupra presarati restul de telemea, peperoni taiati feliute subtiri, restul de unt si dati vasul la cuptorul preincalzit, la foc mediu, 20 de minute.
Cand serviti portiile, decorati cu patrunjel, cate o lingurita de smantana si cateva picaturi de ketchup, pentru aspect. Mie mi-a placut mai mult calda, dar nici rece nu-i de lepadat. 🙂
Pofta buna.
Daca vreti sa vedeti si mamaligile celorlalti, iata lista cu blogerii participanti la proiect:
Diana Duca – Batoane de Mămăligă cu Roșii Uscate, Gorgonzola și Ierburi Aromatice
Daiana si Cosmin – Paine cu maia, faina de malai si durum…
Lacramioara Mihaela – Prăjitură cu mălai
Alexandra Butnari- Parjoale de mamaliga cu ceapa caramelizata
Oana Jipa – Mămăligă în straturi
Ioana Tone – Za mamaligus
Carmen-Ana – Tocanita de vacuta cu mamaliguta
Mary Udrea –Mamaliguta cu surprizeBucataresele Vesele – Rulada de Mamaliga cu Ciuperci
Piri Piri e Canela- Taci si-nghite! pentru Mãmãliga Party
In bucataria vesela – Chiftele de soia cu mamaliga aromata si valeriana
Laura Laurentiu – Friptura de vita la foc mic cu doua feluri de mamaliga
Radu Groza – Mamaliga “cartofi prajiti”, cotlete de vitel si salsa
Doina Varga – Mamaliguta in straturi cu branza si costita/sunca (proiectul “Mamaliga”)
Aphextwinz Blog – Am pus-o de mamaliga
Gina Bradea- Lasagna moldoveneasca ,mamaligoasa
Alice Ciobanu – Mamaliga cu lapte
Lucian Gavrilă (Food and Beyond) – Pseudo-polentologos (Fals tratat de mămăligologie)
Uica Mihai – Mămăligă ori coleaşă
Adriana Lucia Mara – Mamaliga Fripta
Dia.daria – Mămăligă fiartă în lapte de cocos
Postolache Violeta – Tochitura in cuib de mamaliga
Claudia Rusu – Bulz taranesc cu oua de prepelita
Geta Cipaianu – Minimămăligă în pături
Iuliana Miu – Tartă cu blat de mămăligă şi spanac
Cerasela Badr El-Din – Tarte din mamaliga cu branza brie
Lili Liliana- Mamaliga in fel si chip
Elena Toma – Ziua internationala a mamaligii sau „Mamaligari din toate tarile uniti-va!”
Gabriela Petre – Mamaliga la gratar cu tocanita de ceapa
Andreea Denisa-Dea’s Cakes – Mamaliguta cu sote de ciuperci
Brindusa – Chipsuri de mamaliga cu sos picant de bloody mary
Dana Burlacu Visternicu – Mamaliga cu cartofi
Iuliana Florentina Avram – Polenta taragna
arata demential! mi-ai facut o poftaaaaa1 yummy!!!
Multumesc mult, Merisor. Ma bucur ca-ti place. :*
Dupa cate retete de mamaliga in straturi au fost in proiectul asta e clar ca e cea mai gustoasa mamaliga !
Multumesc, Pansy. Toate retetele de azi sunt gustoase. 🙂
foarte apetisant, o reteta absolut romaneasca
Da, i-a placut si sotului meu, care nu e mamaligar. 🙂
buuunaaa !
pentru cosasi 😉
felicitari !
Multumesc mult, Adriana Lucia. Te pup.
mamaliga in straturi e pe lista mea de ceva vreme asa ca acum mi-ai facut o pofta la cum arata !!!! 🙂
Ma bucur ca ti-am facut pofta. Daca faci si tu, sa-mi spui cum ti-a iesit.
mmm…ce bine arata! ne pare bine ca te-am descoperit 🙂
Multumesc, si eu ma bucur mult. 🙂
Doinita draga,arata intr-un mare fel ce ai facut tu aici;mereu spun sa fac si eu asa ceva
M-am intors,Draga mea poti sa-mi spui si mie unde ati pus anuntul cu acest proiect ca poate erau interesati si alti bloggeri nu doar „spuma”!!!
Pe facebook, in grupul „Bloggeri culinari”. Acolo am vazut si eu, m-am inscris printre ultimii.
arata fenomenal…si gustul cred ca e pe masura!
Ooom ce mamaliga colorata! Cred ca a fost tare gustoasa 🙂
Nebunie in farfurie mamaliga asta a ta, si eu as fi devorat-o!
Foarte foarte bine arata!
vreau si eu o portie, mai ai;)?
Bun, foarte bun, excelent!
Imi amintesc ca mancam ceva asemanator la bunica, cand mergeam cu mama in vizita.
la asa reteta ca la mama acasa si imagini iti lasa apa in gura, foarte bine a iesit si cred ca e super gustoasa, deja incep sa ii simt mirosul, sper sa apuc sa fac zilele astea si eu 😀
Multumesc mult, Aurica. 🙂