26
Mar
12

Savarine

Abia acum mi-am gasit timp sa va povestesc cum am facut si cum mi-au iesit savarinele de Craciun.🙂 Pentru ca n-am gasit atunci nicaieri forme de savarine, am folosit niste boluri mici metalice si craticioare. Se poate folosi si o singura forma mai mare, si iese un fel de tort savarina. Intre timp forme de briose, sunt un pic cam mici, dar voi face mini-savarine de Paste. Se vor compensa cu maxi-savarinele de Craciun.😀

Am folosit urmatoarele ingrediente:

  • 6 oua
  • 120 g zahar
  • 15 ml esenta de rom
  • 5 ml esenta de vanilie
  • 30 g faina
  • 100 g pesmet
  • 1/2 plic praf de copt
  • 1 plic praf de frisca sau 500 ml frisca proaspata

pentru sirop:

  • 150 g zahar
  • 250 ml apa
  • 10 ml esenta de rom

pentru tapetat formele:

  • 1 lingura unt sau margarina
  • 2 linguri pesmet

Puneti cuptorul la preincalzit, la foc mediu, ungeti si tapetati formele (compozitia ajunge pentru 12 forme normale de savarina). Puneti albusurile intr-un vas inalt si bateti-le bine cu mixerul, la viteza mare, in timp ce incorporati zaharul si esentele.. (se bat mai bine daca puneti 1 praf de sare)

Rasturnati compozitia intr-un castron si adaugati galbenusurile, omogenizati cu un tel (in forma de para), apoi adaugati pesmetul,  faina si praful de copt, amestecand cu grija de jos in sus, pana se incorporeaza.

Asezati formele intr-o tava de cuptor, ca sa le puteti manevra usor si puneti compozitia de savarine in fiecare. Nu le umpleti chiar pana sus, pentru ca mai creste la copt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Se coc 30 de minute, dar ATENTIE!!! Nu deschideti cuptorul sub niciun motiv in primele 20 de minute. Dupa aceea puteti sa-l deschideti si daca vedeti ca se parlesc prea tare, dati focul mai mic. Intre timp puteti prepara siropul: puneti zaharul la foc mic intr-o craticioara, avand grija sa nu-l ardeti prea tare. Dupa ce s-a caramelizat, adaugati apa clocotita si esenta de rom, apoi lasti-l sa se raceasca. Scoateti formele din cuptor si rasturnati cu grija savarinele.

 

 

 

 

 

 

 

Taiati fiecare savarina, cam la o treime de varf, pe orizontala, dar nu de tot, ca sa se deschida ca un capacel si insiropati-le foarte, foarte bine, pentru ca sug mult sirop, apoi dati-le pentru doua ore, ca sa se raceasca. Eu, pentru ca era iarna, am scos tava afara si nu le-am lasat decat 15 minute, pentru ca ar fi inghetat.🙂

Intre timp bateti bine frisca, apoi umpleti savarinele din belsug. Deasupra puteti sa le ungeti cu putina dulceata, apoi faceti-le cate un mot mare de frisca.

Puteti orna cu dulceata, ciocolata topita sau rasa, eu le-am pudrat cu un strop de cacao. Sa nu va povestesc ce bune au fot, wow, wow!!! Nici nu ingrasa, ca sunt cu pesmet.😀 Am folosit frisca vegetala Maestro, gata indulcita, numai s-o bati bine.


3 Responses to “Savarine”


  1. Martie 31, 2012 la 20:12

    Arata senzational de bine!!!!Pupici:X

  2. 2 marianapopescu01
    Aprilie 3, 2012 la 12:33

    Arata super bine! Multumesc foatre mult pentru reteta,deabia astept sa le fac copiilor mei !


Comentarii

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


Cel mai bun blog culinar in 2012

Castigator roblogfest 2012

Cel mai bun blog culinar in 2011

Castigator Roblogfest 2011

Marele Premiu la FBG 2012

Concurs de pronosticuri intre prieteni

Blogul meu a primit

  • 1,934,661 vizite din toata lumea
Map

Informatii din sport la minut!

gateste sanatos

Trece adresa de email daca vrei sa fii anuntat cand apare un post nou.

Alătură-te altor 3,199 de urmăritori

categorii

Share this blog

Bookmark and Share
Megapedia Director
Ziarul

Respect

Powered by BannerFans.com
Retete culinare
Photobucket
Fara miere

Petitchef

Toate retetele sunt pe Petitchef

Horoscop online

Martie 2012
L M M M V S D
« Feb   Apr »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Vremea la Timisoara

Click for Timişoara, România Forecast
Copyright © 2007 Arta culinara Doina

%d blogeri au apreciat asta: