14
Dec
11

Tort dobos cu blat de biscuiti si crema de ciocolata

Nu-i chiar dobos-dobos, seamana foarte mult si unde mai spui ca se face extra-super-foarte usor. Cu crema n-ai nicio problema, iar cu blatul nu-ti bati capul nici atat.

Am folosit urmatoarele ingrediente:

  • 500 g biscuiti simpli (sa aveti cativa de rezerva, ca nu se stie cum se umple forma)

pentru crema:

  • 500 ml frisca proaspata
  • 500 g ciocolata neagra
  • 200 g unt (margarina)
  • 5 ml esenta de rom

pentru sirop:

  • 2 linguri zahar
  • 70 ml apa
  • 5 ml esenta ro

Crema se prepara foarte rapid si usor, dar trebuie facuta cu o zi inainte, ca sa se intareasca la frigider. Puneti intr-o craticioara, la foc mic, frisca nebatuta, iar dupa cateva minute, cand se incalzeste, adaugati toata ciocolata rupta in patratele si amestecati cu un tel micut pana se topeste. Adaugati unul taiat bucati si esenta de rom, amestecand in continuare cu telul. Dupa vreo doua minute luati craticioara de pe foc si amestecati in continuare pana omogenizati perfect crema. Este moale, dar se intareste perfect in cateva ore la frigider.

Imbracati o forma (tava de chec, craticioara, forma de tort patrata sau rotunda, etc.) cu folie de aluminiu si ungeti-o putin cu ulei sau unt. Se lucreaza mai usor cu forme dreptunghiulare.

Asezati biscuiti pe margini si primul strat pe fundul formei. Inainte de a aseza fiecare biscuit, inmuiati-l scurt in siropul preparat din zahar ars, apa si esenta de rom. Intindeti un strat de crema cam de 5-6 mm grosime, continuati cu biscuiti insiropati, din nou crema si tot asa pana incheiati cu un strat de biscuiti. Pastrati crema pentru imbracat tortul.

Dati forma la frigider pentru 3-4 ore, apoi puteti rasturna tortul pe un platou. Indepartati folia, imbracati-l in crema si decorati cu frisca, bombonele colorate, ciocolata alba, jeleuri, fructe confiate, trandafiri de zahar sau ciocolata, etc.

Crema va ia maximum 5 minute, iar montarea tortului inca 15-20 de minute din timpul dumneavoastra pretios. Rezultatul – ca un tort la care ai fi lucrat jumatate de zi. Daca nu e pentru copii, puteti adauga si doua-trei lingurite de ness in sirop.


8 Responses to “Tort dobos cu blat de biscuiti si crema de ciocolata”


  1. Decembrie 14, 2011 la 17:07

    Delicios, delicios, delicios…

  2. Decembrie 14, 2011 la 19:30

    foarte bun! Eu faceam asa si cu budinca de ciocolata!

  3. Decembrie 24, 2011 la 11:13

    Puneti le intr o tava adånca, adaugati 2 cani cu apa si uleiul si acoperiti tava cu folie de aluminiu.

  4. 4 GABY KRISTEA
    Ianuarie 13, 2012 la 09:37

    YOI ISTENEM,
    SUPER RAPID SI SUPER GUSTOS
    MULTUMESC DE RETETA.
    GABYKRISTEA

  5. 5 Raluca
    Decembrie 7, 2012 la 15:45

    Arata bine ce ai facut tu acolo, dar cred ca stii ca tortul DOBOS nu are legatura cu tortul cu biscuiti . La tort Dobos foile se fac la cuptor, pufoase si gustoase, dar nu groase ( si daca nu esti f f priceput se strica intotdeauna vreo 2 ) , crema pentru tortul Dobos ( traditional ) se face altfel, nu se folosestea ciocolata si nici Finetti sau alte chestii din comert ci ingrediente naturale, de ex. cacao, oua, unt etc. Pot sa iti garantez ca daca vei incerca , vei vedea diferenta !

    • 6 Doina
      Decembrie 7, 2012 la 17:17

      Daca citeai macar inceputul, ai fi observat ca am zis si eu ca nu e dobos, doar seamana mult. Si asa il stie lumea, cand vede asa ceva. Am spus de la inceput ca nu e dobos-dobos.

  6. 7 Adda
    Ianuarie 30, 2013 la 12:33

    Imi poti spune te rog ce se intampla daca nu ung folia de aluminiu cu ulei?


Comentarii

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


Cel mai bun blog culinar in 2012

Castigator roblogfest 2012

Cel mai bun blog culinar in 2011

Castigator Roblogfest 2011

Marele Premiu la FBG 2012

Concurs de pronosticuri intre prieteni

Blogul meu a primit

  • 1,933,692 vizite din toata lumea
Map

Informatii din sport la minut!

gateste sanatos

Trece adresa de email daca vrei sa fii anuntat cand apare un post nou.

Alătură-te altor 3,199 de urmăritori

categorii

Share this blog

Bookmark and Share
Megapedia Director
Ziarul

Respect

Powered by BannerFans.com
Retete culinare
Photobucket
Fara miere

Petitchef

Toate retetele sunt pe Petitchef

Horoscop online

Decembrie 2011
L M M M V S D
« Noi   Ian »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Vremea la Timisoara

Click for Timişoara, România Forecast
Copyright © 2007 Arta culinara Doina

%d blogeri au apreciat asta: