24
Mai
11

Ciorba de loboda rosie acrita cu prune verzi

Acum. primavara, este plin de verzaturi prin copaci si nu o sa va para rau daca veti incerca o ciorba acrita cu prune verzi. Decat sa pui sare de lamaie, otet sau chimicale din plic, prunele verzi sunt numa’bune. Sa aveti grija sa fie mai maricele, altfel iese zama amara. Pueti face si compot de prune verzi, cand dau putin in parguiala (cand le pupa o tara soarele🙂 ).

Este o ciorbica mai de la tara, in care se combina miraculos o bucatica de slanina afumata din pod, 2-3 oua de prin cuibare, ceva groscior (smantana) si multe verdeturi din gradina. Nu inseamna ca nu o puteti prepara si la oras.🙂 Daca aveti:

  • 2-3 maini de loboda rosie (verde, spanac, stevie – la gramada)
  • 1 kg de prune verzi (corcoduse)
  • 1 morcov
  • 1 albitura (patrunjel, pastarnac, telina)
  • 1 ardei gras
  • 2-3 rosii
  • 1 mana de cartofi noi
  • 1 ceapa
  • 200 g costita afumata
  • 1 legatura leustean + patrunjel
  • 2-3 oua
  • 4 linguri de faina
  • 4 linguri de ulei
  • 100 ml smantana
  • sare, piper

Prunele verzi se spala si se pun la fiert in 1.5 l apa. Se lasa sa fiarba la foc mic 15-20 de minute. Acesta va fi „borsul” pentru ciorba. Intre timp, se curata si se taie marunt ceapa, morcovul, albitura si ardeiul gras, apoi se pun la calit in ulei, impreuna cu costita taiata cubulete mici. Dupa 3-4 minute, se adauga in oala cartofii noi, curatati si taiati in patru, rosiile curatate de pielita si taiate bucati, patrunjel, leustean tocat, loboda spalata si tocata si se amesteca bine cu o lingura de lemn, ca sa nu se prinda.

Adaugati zeama de la prunele verzi, sare dupa gust, completati cu 1.5 l apa si lasati sa fiarba ciorba, la foc mic cu capac, inca 30 de minute. Puneti intr-un bol ouale, sare, piper, faina si cateva fire de patrunjel si leustean tocat, omogenizati compozitia.

Cand ciorba este aproape gata, turnati zdrentele de ou, lasati sa mai fiarba 3-4 minute la foc mic, dregeti gustul de sare si piper si adaugati leustean tocat. In supiera amestecati smantana cu leustean si patrunjel tocate marunt, apoi adaugati ciorba.

Are o miroazna de te trezeste (e la fel de buna ca si ciorba de potroace), te cheama la masa si iti pica numa’ bine acum. Am decorat-o putin cu 2-3 frunzisoare de loboda rosie si leustean. Merge si cu ardei iute.


4 Responses to “Ciorba de loboda rosie acrita cu prune verzi”


  1. Mai 27, 2011 la 19:12

    uite ca de ciorba acrita cu prune n-am auzit.sau vorbesti de corcoduse ?ca dupa parerea mea,prunele inca nu sunt nici macar verzi.sau ma insel.oti avea voi acolo un microclimat.

    • 2 Doina
      Mai 28, 2011 la 13:11

      Ma mir ca n-ai auzit de ciorba acrita cu prune verzi. Am mai postat pe blog, inca din 2009, o Ciorba acrita cu prune verzi.. Nu stiu cum e la voi, la Targoviste, dar noi chiar avem prune verzi acum. Cum spui si tu, un microclimat mediteranean. Sunt atat de multe in pomi, ca trebuie sa le mai raresc, pentru ca se vor rupe cracile mai incolo, daca le las pe toate. Ciresele s-au copt deja, imediat incep visinele si corcodusele. Anul acesta ne asteapta un rod bogat.


  2. Mai 30, 2011 la 16:53

    Doina draga,desi is traitoare de ceva ani buni in bucuresti(aproape jumatate din viata) de loc is de la baia mare.la noi nu se folosesc ciorbe acrite cu corcoduse,prune sau caise verzi.aste-as inventii regatzene.noua ne plac ciorbele dulci,adica neacrite,desi sunt cateva care se acresc cu lamaie sau otet.si musai drese cu smantana.

  3. 4 Carmen
    Iunie 5, 2011 la 10:11

    Mai sa fie…inventii regatene? Si eu ”folosesc” ciorbe acrite cu corcoduse,macris,sunt foarte bune si sanatoase.Partea cu prunele n-am stiut-o dar o sa incerc si eu,chiar sunt curioasa.Ciorba poate fi acra sau mai putin,dreasa cu smantana sau nu.Nu e o regula,depinde de gusturi,nu neaparat de regiune.Asta era pentru Pansy.Doina,ma duc sa produc o ”zama” de loboda,o ador.Super ”microclimatu’!


Comentarii

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


Cel mai bun blog culinar in 2012

Castigator roblogfest 2012

Cel mai bun blog culinar in 2011

Castigator Roblogfest 2011

Marele Premiu la FBG 2012

Concurs de pronosticuri intre prieteni

Blogul meu a primit

  • 1,934,661 vizite din toata lumea
Map

Informatii din sport la minut!

gateste sanatos

Trece adresa de email daca vrei sa fii anuntat cand apare un post nou.

Alătură-te altor 3,199 de urmăritori

categorii

Share this blog

Bookmark and Share
Megapedia Director
Ziarul

Respect

Powered by BannerFans.com
Retete culinare
Photobucket
Fara miere

Petitchef

Toate retetele sunt pe Petitchef

Horoscop online

Mai 2011
L M M M V S D
« Apr   Iun »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Vremea la Timisoara

Click for Timişoara, România Forecast
Copyright © 2007 Arta culinara Doina

%d blogeri au apreciat asta: