05
Ian
11

Curcan umplut cu maruntaie la cuptor

 

Am cumparat un curcan tanar, de 3 kg,  si am gasit inauntru o punguta cu toate maruntaiele, din care am preparat o umplutura delicioasa.

A fost gata in 4 ore din urmatoarele ingrediente:

  • un curcan tanar de 3 kg
  • maruntaie de la curcan: plamanii, inima, pipota si ficatul
  • 200 g sunca de casa/jambon afumat
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 4-5 cartofi
  • 1 albitura (~50 g pastarnac, telina)
  • 50 g orez fiert 15 minute
  • 50 g ciuperci champignon
  • 2 mere
  • 1/2 ardei gras rosu
  • 1 peperoni
  • 5-6 catei de usturoi
  • 1 lingurita usturoi granulat
  • 1 lingurita boia
  • 3 linguri pesmet
  • 1 ou
  • 1 legatura patrunjel
  • 200 ml vin rosu
  • 3-4 linguri ketchup
  • 40 ml ulei
  • 1 lingura otet balsamic
  • piper, 3-4 foi de dafin, ienibahar, cimbru, sare dupa gust

Se spala bine curcanul, se zvanta si se condimenteaza bine inauntru si pe dinafara. Lasati-l sa stea vreo 10 minute si intre timp preparati umplutura astfel:

Puneti la calit in 30 ml ulei cepele tocate marunt, dupa cateva minute adaugati maruntaiele taiate bucati mici, amestecati pana se calesc bine toate ingredientele 5-6 minute, apoi adaugati orezul fiert, oul, pesmetul, ciupercile tocate marunt si verdeata tocata. Condimentati cu sare, piper, usturoi granulat si omogenizati compozitia.

Cu aceasta umplutura umpleti bine curcanul, indesand cu pumnul si astupati cu un mar intreg. Daca mai ramane compozitie, umpluti si locul gol de sub pielea de pe gusa. Daca nu, puneti acolo jumatate de mar.  Puneti curcanul astfel pregatit intr-o tava de cuptor mai inaltuta. Amestecati uleiul ramas cu ketchup, boia, condimente si ungeti curcanul cu o pensula. Taiati sunca felii subtiri, de ~2 mm grosime, si acoperiti curcanul.

Turnati in tava 750 ml apa fierbinte cu putina sare, adaugati foile de dafin, ienibahar, piper boabe, ketchup, boia, vinul, otetul balsamic, marul ramas taiat felii, morcovul si albitura curatate si taiate bastonase, usturoiul necuratat, zdrobit cu latul cutitului. Acoperiti totul cu folie de aluminiu: puneti doua fasii care sa se petreaca una peste alta, prinse bine de marginile tavii prin presare si inchideti-le bine la mijloc, astfel incat sa nu fie lipite de curcan.

Introduceti tava in cuptorul preincalzit, la foc mediu (180-200 grade C) pentru 90 de minute. Scoateti tava din cuptor, indepartati folia, apoi infasurati oasele de capetele copanelor cu cate o bucatica de folie. Taiati cartofii curati pe lungime in bucati mari si puneti-i in tava. Sunca de pe curcan se asaza in tava peste cartofi. Gustati zeama si daca mai trebuie, adaugati condimente dupa gust. Stropiti curcanul cu zeama din tava si decorati-l cu fasiute de ardei gras rosu. Introduceti din nou tava in cuptor pentru inca cel putin o ora, depinde cat il doriti de umenit. Eu l-am tinut mai mult, ~90 de minute, la foc mai mic spre mediu (~160 grade C).

Aveti grija sa stropiti din cand in cand curcanul cu zeama din tava, ca sa nu se usuce. Cand este moale si rumenit este gata. Puneti-l cu mare grija pe un platou, ca sa nu se rupa. Asezati legumele din tava pe langa curcan si decorati cu castraveciori si gogosari murati.

 

 

 

 

 

 

 

Acest platou a fost pe masa noastra de Revelion. Au ce bun a fost!!! Ce bine a mers vinul dupa friptura asta delicioasa.

Pofta buna. Incercati si n-o sa va para rau, dimpotriva, o sa ma pomeniti.


Comentarii

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


Cel mai bun blog culinar in 2012

Castigator roblogfest 2012

Cel mai bun blog culinar in 2011

Castigator Roblogfest 2011

Marele Premiu la FBG 2012

Concurs de pronosticuri intre prieteni

Blogul meu a primit

  • 1,934,661 vizite din toata lumea
Map

Informatii din sport la minut!

gateste sanatos

Trece adresa de email daca vrei sa fii anuntat cand apare un post nou.

Alătură-te altor 3,199 de urmăritori

categorii

Share this blog

Bookmark and Share
Megapedia Director
Ziarul

Respect

Powered by BannerFans.com
Retete culinare
Photobucket
Fara miere

Petitchef

Toate retetele sunt pe Petitchef

Horoscop online

Ianuarie 2011
L M M M V S D
« Dec   Feb »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Vremea la Timisoara

Click for Timişoara, România Forecast
Copyright © 2007 Arta culinara Doina

%d blogeri au apreciat asta: