06
Dec
10

Cozonac cu nuci

Am facut de Mos Nicolae cozonaci cu nuci, repetitie pentru cei de Craciun, ca se fac, mai nou, si repetitii pentru nunta! De ce nu si pentru cozonaci.🙂😀🙂

In 3 ore mi-au iesit 2 cozonaci din urmatoarele ingrediente:

– pentru aluat:

  • 850-900 g faina alba
  • 40 g drojdie proaspata (2 plicuri uscata)
  • 250 ml lapte caldut
  • 50 g unt
  • 70 g zahar
  • 2 oua
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 praf de sare

– pentru umplutura:

  • 200 g miez de nuca
  • 100 ml lapte
  • 5 linguri zahar
  • 3 linguri cacao
  • 1 ou
  • 2 lingurite coaja rasa de lamaie si portocala
  • 2 lingurite esenta de rom

– pentru decor:

  • miez de nuca
  • susan
  • mac
  • cateva patratele si fasiute de coaja de portocala
  • optional fulgi si samburi de migdale, rahat, patratele de ciocolata, stafide

Cerneti faina intr-un lighean (pastrati ~200 g deoparte), apoi preparati maiaua: desfaceti drojdia in cateva linguri de lapte caldut, 2 lingurite de zahar si o lingura de faina. Lasati sa creasca la cald 15-20 de minute, apoi turnati-o in ligheanul cu faina, intr-o adancitura in mijloc. Puneti ouale si laptele caldut in care ati topit untul, zaharul, zaharul vanilat si praful de sare. Framantati aluatul de cozonac pana se desprinde de pe lighean. Adaugati din cand in cand cate o mana de faina, pana ce aluatul devine mai vartos. Faina ramasa (~100 g) o veti folosi la presarat pe masa de lucru si pentru tapetat tavile. Acoperiti ligheanul si lasti aluatul sa creasca la cald cam o ora.

Intre timp puneti nucile intr-o tigaie antiaderenta si uscati-le la foc mic vreo 10 minute, amestecand sa nu se arda, apoi dati-le prin masina de nuci.

Amestecati nuca macinata cu laptele, zahar, cacao, albusul de ou, coaja rasa de lamaie si portocala, esenta de rom si omogenizati umplutura.

Daca este prea moale, puteti adauga 1-2 linguri de pesmet. Dupa ce a crescut aluatul, impartiti-l in doua, presarati masa de lucru cu faina si intindeti o foaie dreptunghiulara de ~1 cm grosime. Intindeti peste aluat jumatate din umplutura, lasand un capat pe lungime liber. Amestecati galbenusul cu 3 linguri de apa, apoi cu o pensula ungeti marginea libera. Rulati aluatul pana ajungeti la marginea libera, sub forma unui sul. Puteti sa-l mai intindeti putin in lungime, tragand de capete, indoiti-l in doua si rasuciti partile una peste alta, apoi puneti cozonacul intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu faina. Procedati la fel si cu al doilea.

Lasati cozonacii sa mai creasca, la cald, cam 30 de minute. Eu i-am pus pe usa deschisa a cuptorului, cu un stergar mai mare care sa blocheze caldura. Astfel se preincalzeste si cuptorul.

Ungeti cozonacii cu galbenus, decorati-i cu miez de nuca, susan, mac, zahar, fasiute si patratele de coaja de portocala, migdale, stafide, etc. Dati tavile la cuptorul preincalzit, intai ~10 minute la foc mic, sa mai creasca putin, apoi la foc mediu inca ~35 de minute.

Scoateti tavile din cuptor, lasati sa se racoreasca, apoi scoateti cozonacii din tavi si gata.😀

Sarbatori fericite!!!!!


4 Responses to “Cozonac cu nuci”


  1. 1 Mihaela Abu El Shaikh
    Decembrie 6, 2010 la 15:54

    Ce frumosi ti-au iesit !!!!!
    Sarbatori fericite si sanatate.
    Mihaela

  2. 2 manuela
    August 14, 2014 la 22:54

    va multumesc pentru reteta! este al 4-lea an de cand ii pregatesc, acum si la cererea vecinilor!


Comentarii

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


Cel mai bun blog culinar in 2012

Castigator roblogfest 2012

Cel mai bun blog culinar in 2011

Castigator Roblogfest 2011

Marele Premiu la FBG 2012

Concurs de pronosticuri intre prieteni

Blogul meu a primit

  • 1,933,692 vizite din toata lumea
Map

Informatii din sport la minut!

gateste sanatos

Trece adresa de email daca vrei sa fii anuntat cand apare un post nou.

Alătură-te altor 3,199 de urmăritori

categorii

Share this blog

Bookmark and Share
Megapedia Director
Ziarul

Respect

Powered by BannerFans.com
Retete culinare
Photobucket
Fara miere

Petitchef

Toate retetele sunt pe Petitchef

Horoscop online

Decembrie 2010
L M M M V S D
« Noi   Ian »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Vremea la Timisoara

Click for Timişoara, România Forecast
Copyright © 2007 Arta culinara Doina

%d blogeri au apreciat asta: