Arhivă pentru decembrie 2010

30
dec.
10

Va rog un vot pentru „Cel mai bun blog de sport”

Dragi prieteni, blogul „Ganduri de noapte (sportive)” a fost nominalizat la un concurs pentru cel mai bun blog de sport.

Daca va place blogul meu culinar, va rog sa votati si blogul sportiv. Va dau link-ul mai jos. Este foarte usor. Dati click pe link, bifati blogul „Ganduri de noapte (sportive)”, apoi click pe „Vote” si gata. Va multumesc. Ma bazez mult pe voi. 🙂

Va rog un vot pentru „Ganduri de noapte (sportive)”

29
dec.
10

Gaina la cuptor cu vin si bere

Nu numai curcanul e bun la cuptor, nici cu gaina nu mi-e rusine. Daca stii s-o prepari, este delicioasa, frageda, aromata.

Este gata in 4 ore din urmatoarele ingrediente:

  • 1 gaina, rasa grea (3-4 kg)
  • 1 pahar (175 ml) vin rosu
  • 200 ml bere blonda
  • 2 morcovi
  • 1 patrunjel/pastarnac
  • 2 cepe
  • 1 felie 100 g telina
  • 4-5 catei de usturoi
  • 1 mar mare
  • 3 foi de dafin
  • 50 g unt/margarina
  • 3-4 linguri ketchup
  • 1/2 ardei gras rosu
  • ienibahar, cimbru, maghiran, coriandru, sare si piper dupa gust

Puneti la fiert gaina intreaga in apa rece cu putina sare, cat sa o acopere cu ~5 cm, impreuna cu cepele, un morcov si patrunjelul/pastarnacul. Se lasa sa fiarba, la foc mic cu capac, ~1 ora. Luati spuma din cand in cand. Dupa ce s-a fiert, adunati cu grija grasimea de deasupra supei, pentru ca o veti folosi la fript gaina.

Puneti gaina intr-o tava de cuptor mai inaltuta, introduceti in ea bucata de unt/margarina si marul intreg. Condimentati-o bine, dupa gust, puneti peste ea ketchup, adaugati in tava un morcov taiat felii sau bastonase, telina taiata baghete, foile de dafin, 500 ml din supa in care a fiert gaina, vinul, berea, usturoiul feliat, apoi stropiti totul cu toata grasimea pe care ati adunat-o de pe supa.

Decorati cu fasiute de ardei rosu, apoi infasurati in jurul tavii folie de aluminiu, pe care o inchideti bine deasupra, fara sa atinga gaina. Dati tava la cuptorul preincalzit, la foc mediu (~200 grade Celsius), pentru o ora si jumatate.

Indepartati folia, gustati zeama din tava si, daca mai trebuie, adaugati condimente, sare, apoi introduceti din nou tava in cuptor, de data aceasta la foc mic (~130-150 grade Celsius) pentru inca ~o ora si 30 de minute. Stropiti de cateva ori friptura cu sosul din tava. Cand carnea este foarte moale, friptura este gata. Scoateti gaina fripta pe un platou, infasurati capetele copanelor cu staniol, adaugati langa ea legumele din tava si sos. Puteti aduga pe platou si alte garnituri. Eu am pus cartofi natur gratinati.

A fost atat de moale si gustoasa incat copiii mei veniti in vizita au mancat-o fara sa apuce sa scoata vreun cuvant. Am pus pe masa si un bol cu muraturi asortate, iar la sfarsit o bere rece. Pofta buna.

26
dec.
10

Salam de biscuiti cu nuca si rahat

Nu ma asteptam ca o prajitura asa de simpla sa fie atat de buna. Este gata foarte repede.

Se prepara in 20 de minute din urmatoarele ingrediente:

  • 500 g biscuiti
  • 500 g rahat
  • 200 g margarina/unt
  • 150 g lapte praf
  • 100 g nuci
  • 30 g stafide
  • 50 g cacao
  • 50 g zahar
  • 3 lingurite ness
  • 10 ml esenta de rom
  • 1 plic de 20 g seminte de susan

Puneti biscuitii intr-un castron, rupeti-i cu mainile in bucati, din ce in ce mai marunte, dand cu degetele prin biscuiti ca sa scoateti deasupra bucatile ramase mari pe care rupeti din nou pana se maruntesc toti biscuitii.

Puneti intr-o tigaie antiaderenta 30-40 ml apa si 200 g rahat taiat bucati mai mari. Cand incepe sa se inmoaie rahatul adaugati si margarina si amestecati pana se topeste.

Turnati aceasta compozitie peste biscuiti, adaugati nucile taiate marunt, rahatul ramas, taiat cubulete, stafidele, zaharul, esenta de rom, laptele praf,  cacao si ness. Amestecati toate ingredientele.

Impartiti compozitia in 2 sau 3 parti, asezati pe o bucata de celofan cate o parte din compozitie si formati cu mainile umede cate un sul pe care il infasurati strans in celofan, apoi il impachetati in folie de aluminiu sau hartie. Dati salamul de biscuiti la rece. cel putin 3-4 ore, ca sa se lege bine. Cand despachetati prajitura, dati-o prin semintele de susan (sau prin pudra de cacao, mac, etc.).

Taiati felii de 10-15 mm grosime. A fost un deliciu, foarte buna. Nemaipomenita.

22
dec.
10

Mancare din piept de porc cu fasole verde

Acum, in plina iarna, ni s-a facut pofta de fasole verde. Si pentru ca am fost o gospodina harnica si am pus in camara de toate cele, am luat un borcan cu fasole verde si am pregatit o mancarica buna, buna. Se poate folosi si fasole verde congelata sau proaspata.

Intr-o ora si 30 de minute mancarica se prepara, din urmatoarele ingrediente:

  • 1 bucata frumoasa si nu prea grasa de piept de porc cu os (1,2-1,3 kg)
  • 1 borcan de 800 g fasole verde
  • 2 morcovi
  • 1 pastarnac
  • 2 cepe
  • 300 ml bulion
  • 3-4 linguri ulei
  • 5-6 linguri ketchup de ardei, rosii si ceapa
  • 1 ardei gras rosu
  • 1 legatura marar+patrunjel (congelate, cu sare, cu otet, etc.)
  • 2 foi de dafin
  • 3 catei de usturoi
  • cimbru, oregano, ienibahar, sare, piper dupa gust

Puneti la fiert bucata intreaga de piept de porc, in 3 litri de apa rece cu putina sare, impreuna cu 1 ceapa, 1 morcov si pastarnacul. In timp ce fierbe carnea (~o ora), curatati si tocati ceapa si morcovul ramase, taiati cubulete ardeiul gras si puneti-le la calit in ulei.

 

 

 

 

 

 

 

Adaugati fasolea verde, scursa de zeama, ketchup, bulionul, foi de dafin, condimente si lasati sa fiarba la foc foarte mic. Adaugati din cand in cand zeama de carne de la pieptul fiert.

 

 

 

 

 

 

 

Scoateti carnea din zeama in care a fiert si portionati-o, apoi adaugati-o in mancare. Completati cu zeama de carne pana o acopera. Restul se poate folosi la prepararea unei ciorbe.

 

 

 

 

 

 

 

Lasati sa mai fiarba, la foc mic, pana ce carnea este foarte moale si scade mancarica. Adaugati verdeata tocata si dregeti gustul de sare si piper. Cine doreste, poate ingrosa putin sosul cu 2 lingurite de faina desfacute in putina apa.

 

 

 

 

 

 

 

Pofta buna.

21
dec.
10

Premiu la un concurs de retete pe baza de ceapa

La inceputul lunii decembrie am primit o invitatie pentru a participa la un concurs de retete pe baza de ceapa, de la o bloggerita simpatica, cu suflet mare: lopfras. Sa stiti ca a fost o provocare interesanta si am hotarat sa particip. M-am inscris cu Piept de porc la tava cu inele glasate de ceapa. Reteta am inventat-o special pentru acest concurs, a fost minunata si, spre bucuria mea, a avut succes. Au fost multi sustinatori care au votat-o la concurs si am obtinut un premiu minunat, o carte cu 600 de retete, frumos ilustrata. Retetele sunt explicate in amanunt si sunt date multe sfaturi practice binevenite in bucatarie.

Am asezat-o sub brad, un frumos cadou de Craciun.

Va multumesc tuturor celor care m-ati sustinut si ii multumesc in primul rand lui Lop Fras pentru minunatul premiu.

21
dec.
10

Stela Popescu implineste 75 de ani

Stela Popescu implineste azi 75 de ani. S-a nascut in 21 decembrie 1935 in Basarabia, la Balti. In 1940 s-a refugiat, impreuna cu mama sa, la Brasov, in timp ce tatal sau a fost deportat in Siberia. A jucat la Teatrul din Brasov (dupa terminarea facultatii), apoi la Teatrul de Revista „Constantin” Tanase si la Teatrul de comedie. A facut doua cupluri umoristice celebre, cu Stefan Banica, in perioada 1971-1979, si cu Alexandru Arsinel, din 1979 pana in prezent. In cinematografie a debutat in 1958. A jucat in multe filme, in multe spectacole si piese de teatru. De asemenea a avut o activitate prodigioasa la Teatrul Radiofonic si a colaborat ca moderatoare cu TVR, Realitatea TV si National TV.

Filmografie:

  • Sexy Harem Ada-Kaleh (2001)
  • A doua cădere a Constantinopolului (1994)
  • Maria și Mirabela în Tranzistoria (1989)
  • Figuranții (1987)
  • În fiecare zi mi-e dor de tine (1988)
  • Secretul lui Nemesis (1985)
  • Vara sentimentală (1985)
  • Galax, omul păpușă (1984)
  • Un petic de cer (1984)
  • Zbor periculos (1984)
  • Căruța cu mere (1983)
  • Pe malul stîng al Dunării albastre (1983)
  • Am o idee (1981)
  • Ana și hoțul (1981)
  • Grăbește-te încet (1981)
  • Nea Mărin miliardar (1979)
  • Drumuri în cumpănă (1978)
  • Tufa de Veneția (1977)
  • Ultima noapte a singurătății (1976)
  • Elixirul tinereții (1975)
  • Despre o anumită fericire (1973)
  • Dimitrie Cantemir (1973)
  • Astă-seară dansăm în familie (1972)
  • Recomandări (1971) (TV)
  • Pantoful Cenușăresei (1969)
  • Vin cicliștii (1968)
  • Faust XX (1966)
  • Sărutul (1965)
  • Omul de lângă tine (1961)
  • Alo? Ați greșit numărul (1958)

Teatru (selectiv):

  • Mama Boemă
  • Omul care a văzut moartea
  • Te aștept diseară pe Lipscani
  • Nevestele vesele..la Boem (1979)
  • Boema, slăbiciunea mea (1980)
  • În grădina bucuriilor (1975)
  • Constelația Boema (1984)
  • Boema, bucuria mea (1985)
  • Stela, stelele și Boema (1987)
  • Dispariția lui Galy (Brecht)
  • Un om egal un om (Brecht)
  • Mutter Courage (Brecht)
  • Mandragora (Machiaveli)
  • Steaua fără nume (Mihail Sebastian)
  • Preșul (Ion Băieșu) – piesă care s-a jucat 18 ani
  • Pețitoarea (Thornton) – piesă care s-a jucat 12 ani
  • Plicul (Rebreanu) – piesă care s-a jucat 10 ani
  • Trei surori (Cehov)
  • Marele feudal (Al. Mirodan)
  • Curcanul
  • Turnul de fildeș – Premiul pe țară pentru cel mai bun rol secundar
  • Sfăntul Mitică Blajinul (Aurel Baranga)
  • Capcană pentru un bărbat singur (Neil Simon)

Teatru radiofonic:

  • Agachi
  • Flutur
  • Avarul
  • Burghezul gentilom
  • Cafeneaua cea mică
  • Catrina din Heilbrunn
  • Caviar, vodka si bye bye
  • Cinci cânticele
  • Coana Chirița cântăreță
  • Dimineața pierdută
  • Din nou… Caragiale
  • Divanul Persian
  • Doamna ministru
  • Fata cinstită
  • Ferma de struți
  • Filantropul actor
  • Franțuzitele și un poet romantic
  • Gaițele (varianta 1964)
  • Gaițele (varianta 2002)
  • Hangița
  • Hades în război
  • Încurcă lume
  • Leac pentru chelie
  • Mânastirea din Parma
  • Mizantropu
  • Nunta lui Figaro
  • O viață pe roată
  • Rinocerii actor
  • Sânziana și Pepelea
  • Stăpânul tăcerii actor
  • Suflete moarte
  • Trenurile mele
  • Un cuib de nobili

La Multi Ani, multa sanatate si putere de munca.

15
dec.
10

Radu Beligan a implinit 92 de ani!

Radu Beligan a implinit ieri 92 de ani si se tine bine, bine, tare,tare. E spirt. Il tin minte, l-am urmarit in multe roluri memorabile, pe viu sau la televizor.

Rica Venturiano (O scrisoare pierduta-1948)
Dandanache (O noapte furtunoasa-1949)
Tuzenbach (Trei surori-1950)
Catindatul (D’ale carnavalului-1951)
Mitica (Matei Millo-1954)
Cavafu (Mielul turbat-1954)
Dr. Smil (Apus de soare-1953 si 1973)
Filipetto (Badaranii-1957)
George (Cui i-e frica de Virgina Woolf?-1970)
Robespiere (Danton-1974)
Richard al III-lea (Richard al III-lea-1976)
Chereea (Caligula-1980)
Spirache (Titanic vals-1983)
Contrabasul (one man show-1987)
Actorul (Azilul de noapte-1998)
Ianke (Take, Ianke si Cadar-2001)
Leon Saint Pe (Egoistul-2004)

I-am vazut toate filmele in care a aparut:

O noapte furtunoasa-1943
Rasuna valea-1949
Lantul slabiciunilor-1952
O scrisoare pierduta-1953
Directorul nostru-1960
Badaranii-1960
Pasi spre luna-1964
Castelanii-1966
Explozia-1972
Intoarcerea lui Magellan-1973
Cuibul salamandrelor-1976
Premiera-1976
Aurel Vlaicu-1977
Iancu Jianu,zapciul-1980
Iancu Jianu,haiducul-1981
Horea-1984
Trahir-1993
Dupa amiaza unui tortionar-1995

Un maestru al artei romanesti. Daca nu l-ati vazut, ati pierdut mult.

La Multi Ani, Maestre! Sa ne traiesti 1000 de ani.




Cel mai bun blog culinar in 2012

Castigator roblogfest 2012

Cel mai bun blog culinar in 2011

Castigator Roblogfest 2011

Marele Premiu la FBG 2012

Concurs de pronosticuri intre prieteni

Blogul meu a primit

  • 2.250.675 vizite din toata lumea
Map

Informatii din sport la minut!

gateste sanatos

Trece adresa de email daca vrei sa fii anuntat cand apare un post nou.

Alătură-te altor 3.347 de urmăritori

categorii

Share this blog

Bookmark and Share
Megapedia Director
Ziarul

Respect

Powered by BannerFans.com
Retete culinare
Photobucket
Fara miere

Petitchef

Toate retetele sunt pe Petitchef

Horoscop online

decembrie 2010
L M M J V S D
« nov.   ian. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Vremea la Timisoara

Click for Timişoara, România Forecast
Copyright © 2007 Arta culinara Doina