02
Noi
10

Friptura de curcan in sos de vin cu gutui/mere

Dragi prieteni, daca va plac retele mele, va rog sa ma votati la concursul bucataras. Mai multe detalii gasiti in link-ul urmator. Va multumesc anticipat si, sa nu uitati, va pup dulce.🙂
Va rog un vot la concursul bucataras

Se simte mirosul sarbatorilor de iarna, asa ca am incercat o noua reteta de friptura de curcan picanta si foarte aromata.

Splendoarea aceasta este gata in 2 ore si 30 de minute, in afara de timpul cat sta carnea la marinat cu condimentele. Ingredientele sunt urmatoarele:

  • 1 pulpa superioara de curcan mai mare (1,5 kg) sau chiar o jumatate de curcan mai mic
  • 2 gutui sau 3 mere
  • 4-5 cartofi
  • 1 capatana usturoi
  • 2 peperoni
  • 1 ceapa rosie
  • cateva stafide
  • 1 pahar de vin rosu sau 3 linguri otet balsamic
  • 1 rosie mai micuta sau cateva rosii cherry
  • unt cat o nuca
  • 4 linguri ulei
  • 8 boabe de ienibahar
  • 5 foi de dafin
  • 2 lingurite baza pentru mancaruri
  • cateva fire de patrunjel
  • 1 lingura ketchup
  • sare, piper, cimbru, oregano

Se spala carnea si se pune intr-un lighenas, apoi se adauga ceapa curatata si taiata rondele subtiri, ienibaharul, cateii de usturoi necuratati si taiati in doua, un peperoni taiat bucati, stafidele, untdelemnul, foile de dafin, baza pentru mancaruri, ketchup, sare, piper, cimbru, oregano si vinul (otetul balsamic), cateva frunze de patrunjel. Tavaliti bine carnea prin baitz si lasati-o sa stea sa se aromeze si sa se marineze cel putin o ora. Ideal ar fi pana a doua zi. Din cand in cand intoarceti-o in baitz.

Pregatiti un fel de punga dintr-o folie de aluminiu (aveti nevoie de ~80 cm) pe care o indoiti in doua si inchideti bine capetele, introduceti in ea carnea si turnati deasupra tot baitzul de vin si condimente. Adaugati peste carne untul si gutuile taiate bucati potrivite, fara casuta de seminte. Daca nu aveti gutui proaspete,  puteti folosi din compot, mere sau combinat. Inchideti bine punga de folie si puneti-o intr-o tava mai inaltuta in care turnati un litru de apa fierbinte cu putina sare, apoi dati tava la cuptorul preincalzit la foc mic, cam o ora.

Scoateti tava din cuptor, desfaceti folia si scoateti-o, adaugati in tava, cartofii taiati in lungime in bucati mai mari, gustati si daca mai trebuie condimentati sosul de vin, mai adaugati putina apa daca a scazut prea mult, acoperiti cu folia folosita, presarati cu cateva frunze de patrunjel si dati din nou tava la cuptor pentru o ora. Folia nu trebuie inchisa pe marginile tavii, doar sa stea deasupra ca sa protejeze.

In timp ce se face friptura, intoarceti de 2-3 ori carnea cu o furculita, de pe o parte pe alta ca sa se inmoaie si sa se rumeneasca pe toate partile. Nu uitati nici de cartofi: stropiti-i cu sos din tava. In ultimele 15 minute indepartati folia.

Asezati pe farfurii bucati de friptura, gutui, cartofi, sos de vin din tava si decorati cu peperoni, patrunjel verde, muraturi, etc. Merge bine cu vin rosu demisec. Pofta buna la masa de sarbatori si nu numai …😀 Eu am facut o repetitie acum. Cine doreste poate mixa sosul care ramane in tava cu o lingurita de faina si sa-l puna cateva minute pe foc sa se lege. Dar este bun si natur, cum a ramas in tava.


2 Responses to “Friptura de curcan in sos de vin cu gutui/mere”


  1. Noiembrie 2, 2010 la 21:38

    Asi bate drumul pana la voi sa mananc o fripturica din asta.
    Va doresc toate cele buna si va pup cu mult drag.

  2. Noiembrie 4, 2010 la 21:38

    ce bine rumenita a iesit,mort sa fi si tot ti se face pofta,vai vai


Comentarii

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


Cel mai bun blog culinar in 2012

Castigator roblogfest 2012

Cel mai bun blog culinar in 2011

Castigator Roblogfest 2011

Marele Premiu la FBG 2012

Concurs de pronosticuri intre prieteni

Blogul meu a primit

  • 1,934,661 vizite din toata lumea
Map

Informatii din sport la minut!

gateste sanatos

Trece adresa de email daca vrei sa fii anuntat cand apare un post nou.

Alătură-te altor 3,199 de urmăritori

categorii

Share this blog

Bookmark and Share
Megapedia Director
Ziarul

Respect

Powered by BannerFans.com
Retete culinare
Photobucket
Fara miere

Petitchef

Toate retetele sunt pe Petitchef

Horoscop online

Noiembrie 2010
L M M M V S D
« Oct   Dec »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Vremea la Timisoara

Click for Timişoara, România Forecast
Copyright © 2007 Arta culinara Doina

%d blogeri au apreciat asta: