Se prepara in 30 de minute din ingredientele urmatoare:
Pentru 2 borcane mari de 3 litri aveti nevoie de
- 4 verze (10 kg)
- 4 morcovi
- 0,5 kg spanac
- 4 legaturi verdeturi: patrunjel, marar, telina
- 20 linguri sare grunjoasa
- 10 foi de dafin
- 40-50 frunze de visin
Se toaca varza marunt fideluta sau patratele (vezi video), se curata si se dau pe razatoarea mare morcovii, se spala si se toaca marunt verdeturile, se spala spanacul si se taie nu prea marunt.
Puneti varza tocata intr-un lighean mai mare sau o cratita mare, presarati sarea si amestecati cu mainile (este indicat sa purtati manusi de menaj, sarea ataca pielea). Dupa ce incepe sa lase zeama, amestecati cu morcovul ras, verdeturile tocate si spanacul. Lasati sa mai stea pana lasa mai multa zeama.
Indesati varza foarte bine in borcane, apasand puternic cu pumnul dupa fiecare strat, adaugand din loc in loc foi de dafin, turnati zeama ramasa deasupra si capaciti cu un strat de frunze de visin. Daca nu aveti frunze de visin, puteti folosi frunze de hrean sau de spanac.
Nu puneti capacele pentru ca varza va fermenta si zeama curge putin afara, asa ca asezati borcanele intr-un lighean. Lasati sa stea vreo 10-14 zile la fermentat, apoi puteti puteti astupa borcanele si sa le puneti in camara sau in beci. Veti avea varza murata toata iarna pe care o puteti folosi la varza calita sau la varza cu carne. Eu o folosesc si cand fac sarmale, un strat dedesubt si unul deasupra.
Ia te uită! Chiar nu mai auzisem de reţeta asta. dar nu ştiu dacă o să găsesc spanac! Astăzi caut şi eu, prin piaţă!
Noua ne creste prin curte, ca o buruiana. 😀
„Veti avea varza murata toata iarna pe care o puteti folosi la varza calita sau la varza cu carne. Eu o folosesc si cand fac sarmale, un strat dedesubt si unul deasupra.”
Dar aşa, murată, pentru consum, nu merge, Doina?
Ba da, merge foarte bine.
Foarte interesant si aspectuos… se vede ca voi aveti pentru cine pune asa bunatati!!!
Ce buna trebuie sa fie iarna.
O seara minunata!
Uite că n-am găsit spanac…
Mă gândeam să pun nişte praz tocat julien, în loc de spanac. Ce părere aveţi?
Bineinteles. Poti sa pui si frunze de telina, sa arate bine. Nu prea mult.
multumesc pt reteta. chiar ma gandeam ce sa fac cu spanacul sa il conserv, am pus deja o gramada la congelator si mi-a mai ramas.