26
Sep
10

Zacusca de fasole

Face parte dintre retetele de zacusca consacrate, am pus si eu anul acesta si mi-a iesit foarte buna. Am dat in „zacuscareala” pentru ca ne place foarte mult si am aflat ca vine o iarna grea care se suprapune, colac peste pupaza, peste o „criza continua”. La inceput nu am vrut sa pun zacusca anul acesta, dar era sa nu profit de piata surprinzator de ieftina in aceasta perioada: 1 leu kg de vinete, o promotie la fasole uscata cu 2,50 kg, morcovi si ceapa cu 99 de bani la Profi si la Kaufland.

Fasole trebuie sa fiarba putin mai mult, asa ca avem nevoie de 4 ore si 30 de minute si de urmatoarele ingrediente:

  • 2 kg fasole uscata alba sau pestrita
  • 2 kg ardei kapia/gogosari sau combinat
  • 1 kg ceapa
  • 1 kg rosii (sau un litru de bulion)
  • 1 litru ulei
  • 1 plic pikant fix dulce/iute
  • 5-6 foi de dafin
  • 1 legatura buna de frunze de patrunjel si telina
  • sare, piper, cimbru, maghiran
  • optional 4-5 linguri de zahar

Fasolea se spala si se pune la inmuiat, cu o seara inainte, in apa rece cat sa acopere cu vreo 10-15 cm. Se pune apoi la fiert in 5 litri de apa rece cu putina sare. Se lasa sa fiarba la foc foarte mic vreo doua ore, aveti grija sa nu se prinda. Puneti sub oala in care fierbe fasolea o plita de fonta mai groasa, daca aveti. In timp ce fierbe fasolea curatati ceapa, curatati rosiile de pielite iar ardeii cum preferati: ii curatati tocati marunt si ii puneti la prajit sau ii coaceti si ii curatati de pielite si seminte. Ceapa se toaca mare si se pune la calit in 0,5 l ulei. Cand s-a inmuiat, se adauga rosiile taiate mare, apoi ardeii caliti sau copti.

Dupa ce a fiert fasolea, scurgeti zeama, daca este cazul si puneti-o impreuna cu ceapa, rosiile si ardeii sa se racoreasca putin, pentru a le putea mixa impreuna. In timp ce mixati, adaugati restul de ulei, plikul de pikant fix, condimente, sare si piper dupa gust, eventual zahar, cine doreste. Lasati sa fiarba la foc mic, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda, vreo 20 de minute.

Intre timp pregatiti borcanele (cele mai indicate sunt pana in 330 g), intr-o cratita cu putina apa pe fund, eventual pe un prosop de bucatarie, pusa la incins la foc mic. Cand s-au incins borcanele, umpleti-le cat mai bine cu zacusca, apoi strangeti bine capacele si dati-le la cuibul de perne pentru sterilizat, pana a doua zi. Cand s-a racit, duceti zacusca in camara. Am folosit o cratita de tuci foarte mare. Mi-au iesit 20 de borcane de 370 g. Pentru ca imi place sa fie mai csipos (picant) 😀  am pus si vreo 10 peperoni rosii pe care i-am calit impreuna cu ceapa.

Anunțuri

8 Responses to “Zacusca de fasole”


  1. Septembrie 26, 2010 la 13:59

    Vrenicuto! O facusi si p-asta!
    Felicitari si spor la bucatareala!

  2. Septembrie 26, 2010 la 16:08

    Cred ca e o bunatate! Trebuie sa incerc si eu anul asta 🙂

  3. 4 Artemis
    Septembrie 29, 2010 la 10:40

    Salut,

    O intrebare am: cu boabe de fasole proaspete(nu pastai) nu se poate face? Noi numai boabe proaspete avem deocamdata si am face o zacuca 😀
    Conservant nu e necesar? sau altceva sa nu fermenteze?

    Merci si spor!

    • 5 Doina
      Septembrie 29, 2010 la 13:11

      Bineinteles ca poti folosi boabele proaspete, doar se face si din fasole verde, gogonele, morcovi, etc. Poti sa pui morcovi caliti si in zacusca de fasole. Nu trebuie conservant pentru ca are pikant fix. Este si picant si conservant si nu are gust rau ca alti conservanti.

  4. Decembrie 1, 2010 la 01:58

    mama ce pofta mi-ai facut :(( ma duc sa imi pun sotia la treaba


Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


Cel mai bun blog culinar in 2012

Castigator roblogfest 2012

Cel mai bun blog culinar in 2011

Castigator Roblogfest 2011

Marele Premiu la FBG 2012

Concurs de pronosticuri intre prieteni

Blogul meu a primit

  • 2,016,741 vizite din toata lumea
Map

Informatii din sport la minut!

gateste sanatos

Trece adresa de email daca vrei sa fii anuntat cand apare un post nou.

Alătură-te altor 3.205 urmăritori

categorii

Share this blog

Bookmark and Share
Megapedia Director
Ziarul

Respect

Powered by BannerFans.com
Retete culinare
Photobucket
Fara miere

Petitchef

Toate retetele sunt pe Petitchef

Horoscop online

Septembrie 2010
L M M M V S D
« Aug   Oct »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Vremea la Timisoara

Click for Timişoara, România Forecast
Copyright © 2007 Arta culinara Doina

%d blogeri au apreciat asta: