15
Mar
10

Tort de ciocolata cu blat de capsuni

Timp de preparare:
1 ora 30 minute

Ingrediente:
4-5 oua
350-400 g faina
450 g gem de capsuni
50 g nuca macinata
20 g stafide aurii
4 lingurite esenta de rom
1 plic zahar vanilat
1 si 1/2 plic praf de copt
50 ml ulei
150 g ciocolata alba
600 g ciocolata menaj amaruie
1 lingura lapte praf
1 lingurita miere
colorant bio de fructe (albastru din porumbe, rosu din visinata sau esenta de visine)
2 lingurite ness (50 ml cafea sau compot) pentru insiropat

Mod de preparare: Puneti intr-un castron gemul, 3 galbenusuri, praful de copt stins cu putina zeama de lamaie sau otet, zaharul vanilat si uleiul. Omogenizati cu telul si adaugati faina amestecand pana ce compozitia devine omogena. Bateti spuma albusurile si amestecati-le usor cu aceasta compozitie, incorporand stafidele si nuca macinata.

Rasturnati compozitia in forma de copt unsa si tapetata cu faina si dati la cuptorul preincalzit la ~180 g (foc mediu) pentru 40-45 minute. Daca observati ca se arde putin deasupra acoperiti cu un capac, eventual dati focul putin mai mic.

Am presarat si deasupra blatului o mana de stafide. Incercati cu un pai daca este copt.

Intre timp preparati  crema de ciocolata: puneti in bain marie 400 g ciocolata amaruie iar cand se topeste luati vasul de pe oala cu apa clocotita si amestecati-o cu telul, cu doua oua intregi si esenta de rom  pana se omogenizeaza. . Dupa ce s-a copt blatul lasati-l putin la racorit, scoateti-l din forma si taiati-l in trei.

Puneti o felie de blat pe platou, insiropati cu putina cafea, ness sau compot, ungeti-o cu crema, suprapuneti a doua felie de blat, insiropati si ungeti cu gemul ramas, cu crema, apoi acoperiti cu ultima felie de blat si insiropati putin.  Puneti in bain marie ciocolata amaruie ramasa cu 4 linguri de apa. Cand se topeste omogenizati si turnati aceasta glazura de ciocolata peste tort. Intindeti-o cu o spatula deasupra si lateral. Puneti in bain marie ciocolata alba cu 2-3 linguri de visinata, gem de capsuni sau apa si cateva picaturi de esenta de visine. Cand se topeste omogenizati cu un tel si turnati-o in fir subtire ca un ajur pe marginile tortului si putin deasupra, doar pe margine.

Amestecati laptele praf cu mierea pana obtineti un amestec omogen, apoi  framantati cu cateva picaturi de colorant  albastru. Cu mana putin unsa formati diferite petale, fundite, bilute cu care decorati tortul dupa imaginatia dumneavoastra. Eu am facut o floare mai mare cu petale lunguiete albastru deschis, apoi am mai pus o picatura de colorant in fondantul ramas si am facut niste petale albastru mai inchis. Deasupra am format niste petale din glazura roz si bilute din glazura bleu.

Am facut si acest tort pentru Andrei de ziua lui pentru ca a avut 20 de invitati in doua ture si nu ajungea un singur tort. Nu pot sa imi dau seama care a fost mai bun, fiecare in felul lui.

Anunțuri

8 Responses to “Tort de ciocolata cu blat de capsuni”


  1. Martie 15, 2010 la 13:09

    Mi-nu-nat! Minunat şi sunt convins că şi la gust depăşeşte orice aşteptare. Felicitări!

  2. 3 flori de piatra
    Martie 15, 2010 la 13:26

    Splendid, Doina!Felicitari!

  3. Martie 15, 2010 la 15:12

    Frumos, frumos Doina.
    O zi buna!

  4. Martie 15, 2010 la 19:40

    Arata foarte bine tortul si reteta de blat e tare interesanta cu gem in compozitie. Am notat reteta!
    O seara placuta!
    Flori


Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


Cel mai bun blog culinar in 2012

Castigator roblogfest 2012

Cel mai bun blog culinar in 2011

Castigator Roblogfest 2011

Marele Premiu la FBG 2012

Concurs de pronosticuri intre prieteni

Blogul meu a primit

  • 2,070,545 vizite din toata lumea
Map

Informatii din sport la minut!

gateste sanatos

Trece adresa de email daca vrei sa fii anuntat cand apare un post nou.

Alătură-te altor 3.208 urmăritori

categorii

Share this blog

Bookmark and Share
Megapedia Director
Ziarul

Respect

Powered by BannerFans.com
Retete culinare
Photobucket
Fara miere

Petitchef

Toate retetele sunt pe Petitchef

Horoscop online

Martie 2010
L M M M V S D
« Feb   Apr »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Vremea la Timisoara

Click for Timişoara, România Forecast
Copyright © 2007 Arta culinara Doina

%d blogeri au apreciat asta: