26
Feb
10

Tort de ciocolata, vanilie si fructe

Am facut un tort cum n-am mai facut niciodata pana acum, de ziua mamei mele. Am facut blatul cu gem. A disparut imediat de pe masa. 🙂

Timp de preparare:
2 ore 30 minute

Ingrediente:
Pentru blat:
3 oua
1 borcan 400 g gem (caise, visine, pere, gutui, etc)
350-400 g faina
1 plic zahar vanilat
1 plic si jumatate praf de copt
2-3 lingurite otet sau zeama de lamaie
1/2 cana de ulei
Pentru crema de ciocolata:
400 g ciocolata amaruie menaj
4 oua
1/2 lingurita unt
Pentru crema de vanilie:
1 plic praf de cremsnit (crema de vanilie instant)
700 ml lapte rece
Fructe:
3 kiwi
cateva felii de protocale
stafide brune
Pentru decor:
1 plic glazura de ciocolata decor
bombonele colorate
granule si bomboane de ciocolata
perlute marunte pentru decor

Mod de preparare: Puneti gemul intr-un castron (eu am folosit gem de bobite de soc), 3 galbenusuri, uleiul si zaharul vanilat, amestecati cu un tel, adaugati praful de copt stins cu otet si omogenizati. Adaugati faina putin cate putin amestecand cu telul.

Separat bateti bine toate cele 7 albusuri (si cele pentru crema de ciocolata). Puneti in compozitia de blat un pic mai putin de jumatate din albusurile batute si amestecati usor. Ungeti o forma de blat de tort cu putin unt, tapetati-o cu faina si turnati compozitia. Dati-o la cuptorul preincalzit, la foc mediu, 40-50 minute, depinde de cuptor. Cand este gata se incearca cu un pai, sa nu se prinda aluatul de el.

Intre timp, puneti ciocolata la topit in bain marie acoperita cu capac. Cand se topeste, adaugati untul, omogenizati, luati de pe foc, adaugati cele 4 galbenusuri unul cate unul, amestecand cu telul si spum de albusuri ramasa. Omogenizati si dati la rece, pana se coace blatul.

Cu aceasta crema se va imbraca tortul. Puteti sa o folositi si la umplut tortul, daca doriti, iar daca il umpleti cu crema de vanilie, crema de ciocolata ramasa o puteti pune in cupe si o serviti cu frisca deasupra. Ati obtinut un alt desert delicios. 🙂

Pana sta la rece crema de ciocolata, preparati crema de vanilie. Puneti intr-un castronel praful de cremsnit, adaugati putin cate putin laptele rece, amestecand energic cu telul sau cu mixerul. In 3 minute este gata intarita. Pastrati 3-4 linguri de crema de vanilie pentru decor.

Scoateti blatul din cuptor, dezlipiti cu un cutitas pe margine, apoi deschideti forma si scoateti-l. Desprindeti de pe fundul formei si puneti-l pe un platou.

Cu un cutit lung taiati blatul in doua sau trei felii. Lasati prima felie pe platou, insiropati (cu compot, cafea, ness, sirop de zahar ars), intindeti un strat de 10-12 mm de crema de vanilie, apoi asezati deasupra felii de kiwi, portocale, stafide. Asezati deasupra o felie de blat si repetati. Acoperiti cu ultima parte a blatului si imbracati tortul in crema de ciocolata. Dati tortul la rece pana preparati glazura, conform indicatiilor de pe pachet.

Am amestecat praful de glazura cu 4 linguri de apa rece si am intins-o uniform peste tort. Am inceput sa-l ornez cu granulele de ciocolata, bombonele, perlute, o felie de portocala, apoi am desenat niste linii serpuite cu crema de vanilie cu o seringa de unica folosinta. Totul depinde de imaginatia dumneavoastra. Eu am facut o inimioara, pentru ca era intre Valentine’s Day si dragobete.

Va spun inca o data, cu riscul de a ma repeta,  ca a fost o nebunie. Nu a mai ramas nicio felie. La inceput nu m-au lasat sa-l tai, pentru ca le placea prea mult, apoi l-au terminat in cateva minute. Plus un munte de frisca. 🙂


14 Responses to “Tort de ciocolata, vanilie si fructe”


  1. Februarie 26, 2010 la 20:14

    Da, da, da, da! Cred că este foarte bun!

    Să vă trăiască mama la mulţi ani!

  2. 3 GABRIELA
    Februarie 26, 2010 la 23:17

    TREBUIE SA FIE FOARTE DELICIOS SA-TI TRAIASCA MAMA TA MULTI ANI DE ACUM INAINTE

  3. 4 aurora
    Februarie 26, 2010 la 23:22

    Grozava ideea de tort!!!!!!!!!!!

    O sa incerc si eu

    La multi ani cu sanatate mamei tale, Doina!!!!!!!!!

  4. Februarie 27, 2010 la 00:40

    n-ai sa pui o sectiune? e tare apetisant

    • 7 Doina
      Februarie 27, 2010 la 09:51

      Din pacate, n-am ajuns sa fac poze cu el taiat, pentru ca s-a mancat prea repede. Dar mi-a spus mama ca a facut si ea poze, poate gasesc ceva. 🙂

  5. Februarie 28, 2010 la 15:36

    Doina la multi ani mamei tale, ai facut un tort foarte frumos, imi place cum l-ai ornat, se vede ca esti artista, parca l-ai pictata. FELICITARI !

  6. Martie 1, 2010 la 13:03

    doina,un martisor intr-un cub de primavara te asteapta ma mine pe blog.LA MULTI ANI !

  7. 12 Diana
    Decembrie 29, 2011 la 14:18

    Draga Doina, LA MULTI ANI! si un an cu sanatate si realizari:)
    Tortul este super, vreau sa l execut pentru ca este usor de facut dar nu ma dumiresc la doua chestii: la crema de ciocolata numai 1/2 lingurita de unt? Si blatul numai din 3 oua? Ce sa tai in 2 nu mai vorbesc in 3. Poate sa fie facut intr o forma mititica. Te pup si astept raspuns :))

    • 13 Doina
      Decembrie 29, 2011 la 19:04

      Asa e cum am dat la ingrediente. Blatul are 3 galbenusuri, dar are 7 albusuri, mai are gem, faina, ulei si praf de copt. Iti iese un blat mare, de 30 cm diametru. Iar crema de ciocolata are doar 1/2 lingurita de unt. Dar poti sa pui si mai mult, daca vrei. Te pup si La Multi Ani!

      • 14 Diana
        Ianuarie 2, 2012 la 15:53

        Da, draga Doina, ai dreptate cu blatul, pe urma mi am dat seama. Merci pentru raspuns. Te pup si numai bine.


Comentarii

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


Cel mai bun blog culinar in 2012

Castigator roblogfest 2012

Cel mai bun blog culinar in 2011

Castigator Roblogfest 2011

Marele Premiu la FBG 2012

Concurs de pronosticuri intre prieteni

Blogul meu a primit

  • 1,961,386 vizite din toata lumea
Map

Informatii din sport la minut!

gateste sanatos

Trece adresa de email daca vrei sa fii anuntat cand apare un post nou.

Alătură-te altor 3.201 urmăritori

categorii

Share this blog

Bookmark and Share
Megapedia Director
Ziarul

Respect

Powered by BannerFans.com
Retete culinare
Photobucket
Fara miere

Petitchef

Toate retetele sunt pe Petitchef

Horoscop online

Februarie 2010
L M M M V S D
« Ian   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Vremea la Timisoara

Click for Timişoara, România Forecast
Copyright © 2007 Arta culinara Doina

%d blogeri au apreciat asta: