30
Dec
09

Caltabos de porc cu ficat

Caltabosul de casa imi place mai mult decat cel pe care-l cumpar, este usor de preparat si foarte bun.

Timp de preparare:
3 ore

Ingrediente:
700 g carne tocata de porc
500 g carne slaba de porc (pulpa fara grasime, muschi)
500 g ficat de porc
300-350 g slanina
100 g orez
1,5-2 m mate mai grosute sau 0,5 m mate crete
2 cepe mari
4-5 catei de usturoi
50 g albitura (telina, patrunjel, pastarnac)
4-5 linguri de ulei
2 linguri verdeata tocata (marar si patrunjel)
1 lingura boia dulce
1 lingurita boia iute
1 lingurita piper macinat
1 lingurita cimbru
7-8 foi de dafin
10-15 boabe de piper
sare dupa gust

Mod de preparare: Puneti la fiert ficatul in 2 litri de apa rece cu putina sare si cu albitura, aproximativ 20-25 minute, la foc mic. Spalati orezul si lasati-l sa se umfle cel putin 1/2 de ora in apa rece.  Curatati si tocati marunt cepele si puneti-le la calit in ulei, intr-o tigaie antiaderenta, adaugati orezul bine scurs, verdeata tocata, boiaua si piperul macinat si caliti vreo 7-8 minute, pana scade zeama si se umfla putin orezul.

Tocati marunt carnea slaba, slanina, usturoiul si ficatul intr-un blender sau prin masina de tocat de doua ori, puneti totul intr-un lighean, impreuna cu restul de carne tocata si compozitia din tigaie, dregeti gustul de sare si piper si omogenizati bine compozitia.

Inmuiati matele in apa calduta, apoi umpleti-le cu compozitia cu ajutorul unei palnii speciale pentru umplut carnati. Se pot umple cu mana, ca la ardeii umpluti, indesand compozitia prin tubul palniei cu degetul mare sau cu masina de tocat. Nu ii indesati prea tare si intepati din loc in loc ca sa iasa aerul. Legati din loc in loc, cam la 30-40 cm.

Puneti la fiert intr-o oala mai mare 4-5 litri de apa cu sare, boabele de piper si foile de dafin (eu am folosit apa cu care am clatit ligheanul in care am preparat compozitia). Cand clocoteste, scufundati incet caltabosul, avand grija ca peste cateva minute sa-l mai intepati din loc in loc, ca sa nu crape. Se lasa la fiert, la foc mic (sa nu clocoteasca) cam 90 minute, apoi se lasa la racit in apa in care a fiert.

Se consuma ca atare, prajit cu mamaliguta si zeama in care a fiert sau se poate afuma.

Este delicios oricum, cu mustar sau muraturi, langa alta aperitive si va veti bucura de o adevarata masa festiva.

Pofta buna si La Multi Ani 2010!

Anunțuri

8 Responses to “Caltabos de porc cu ficat”


  1. 1 mariana_bondoc
    Decembrie 30, 2009 la 22:07

    Foarte bine arata caltabosul felicitari.

  2. Decembrie 30, 2009 la 22:11

    Doina, cel facut in casa nu se compara cu cel de cumparat……………..al tau arata grozav.

  3. Decembrie 31, 2009 la 11:16

    La multi ani!
    Un 2010 plin de realizari frumoase pe toate planurile!

  4. 4 Doina
    Decembrie 31, 2009 la 14:14

    Va multumesc mult. La multi ani 2010. Va pup dulce.

  5. Ianuarie 2, 2010 la 22:17

    La multi ani si din partea mea si multe succese in continuare!

  6. 7 mariana scarlat
    Ianuarie 9, 2010 la 18:42

    Bun caltabos!
    Pup, Doinita!

  7. 8 mircea
    Ianuarie 2, 2013 la 19:06

    ma dispera ca folositi orez,incercati fara sa vedeti ce marfa iese


Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


Cel mai bun blog culinar in 2012

Castigator roblogfest 2012

Cel mai bun blog culinar in 2011

Castigator Roblogfest 2011

Marele Premiu la FBG 2012

Concurs de pronosticuri intre prieteni

Blogul meu a primit

  • 1,996,699 vizite din toata lumea
Map

Informatii din sport la minut!

gateste sanatos

Trece adresa de email daca vrei sa fii anuntat cand apare un post nou.

Alătură-te altor 3.204 urmăritori

categorii

Share this blog

Bookmark and Share
Megapedia Director
Ziarul

Respect

Powered by BannerFans.com
Retete culinare
Photobucket
Fara miere

Petitchef

Toate retetele sunt pe Petitchef

Horoscop online

Decembrie 2009
L M M M V S D
« Noi   Ian »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Vremea la Timisoara

Click for Timişoara, România Forecast
Copyright © 2007 Arta culinara Doina

%d blogeri au apreciat asta: