31
Oct
09

Varza murata la butoi

Fiecare pune varza cum a invatat si cum stie ca iese buna si tine mai mult timp. Eu procedez asa:

Timp de preparare:
1 ora si 15 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
Pentru un butoi de 60 litri:
aproximativ 14 verze potrivite (cam 30 kg)
30 litri apa
30 linguri sare mare
1 legatura marar uscat cu tot cu tulpini
1/4 sfecla rosie
2-3 ardei iuti
10-15 foi de dafin
20 frunze de visin
1 plic pikant fix
2 linguri cimbru uscat
o legatura de frunze de telina
25-30 boabe de piper

Mod de preparare:
Este bine sa alegeti verze mai albe, turtite si nu prea grele. Indesati bine verzele in butoi, apoi preparati saramura.

Puneti la foc o oala mai mare, umpleti-o cu apa si incalziti-o la aproximativ 40-45 grade (sa nu fiarba). Pentru fiecare litru de apa puneti o lingura plina bine de sare. Adaugati si celelate condimente si incalziti pe rand mai multe oale pana ce butoiul este aproape plin, sa mai ramana cam 7-8 centimetri pana sus.

Nu vor intra toate verzele de la inceput, mai raman 3-4, dar le veti indesa in butoi a doua si a treia zi si astfel butoiul se va umple pana sus. Asezati peste verze o bucata de marmura, un platou de sticla sau un fund de plastic, o tava, ca sa le tina apasate, apoi puneti capacul.
In fiecare zi pritociti varza o data sau de doua ori si tineti butoiul inauntru, la temperatura camerei, ca sa fermenteze. Dupa aproximativ doua saptamani, cand a inceput sa se acreasca bine, dizolvati in putina zeama din butoi plicul de pikant fix si turnati-l peste varza. Astfel nu va prinde floare.

Dati butoiul la rece si din cand in cand mai pritociti varza. Introduceti in butoi, cat mai adanc, un furtun mai subtire si suflati in el cateva minute. Moarea se va mentine limpede tot timpul.
Cand scoateti cate o varza din butoi aveti grija ca celelate sa fie bine acoperite. Cand folositi varza, o taiati de la cotor si incepeti sa o desfaceti tot de la cotor.

About these ads

13 Răspunsuri to “Varza murata la butoi”


  1. 1 geta
    noiembrie 13, 2009 la 18:55

    Ce fain arata muraturile bravo voua:)

  2. 3 CLAUDYA
    noiembrie 15, 2009 la 13:58

    E SUPER TOTUL MI-AM COMPLETAT SI EU ‘CUNOSTINTELE CULINARE’ … VA MULTUMESC INCA O DATA… CLAUDYA

  3. 5 marianpiru
    noiembrie 14, 2011 la 09:35

    super si arata si bn cred ca este un deliciu , felicitari………..

  4. noiembrie 14, 2011 la 11:16

    Salut Doina!
    Am o mare problema….am pus varza cam de 2saptamani,am pritocito la doua zile.Cu toate acestea mi s-a balit zeama….ce este de facut?te rog ajuta-ma,multumesc mult!

    • 8 Doina
      noiembrie 14, 2011 la 12:05

      Asa am patit si eu anul trecut, cred ca au pus ceva pe varza. La multa lume din zona s-a mai intamplat asa. Am insistat cu pritoceala, am bagat un furtun pana la fundul butoiului si am suflat in ea de cate ori am avut ocazia, chiar si de 3-4 ori pe zi. Cu timpul se limpezeste. Si s-o dai la cat mai rece. Si e bine sa pui si un plic de Pikant fix, il fierbi putin in zeama si cand se raceste il torni in butoi.
      Anul asta nu am avut probleme, am luat varza de la Profi.

      • noiembrie 15, 2011 la 09:02

        Buna ziua,draga mea!
        Multumesc frumos pt.sfaturi!
        Varza am luat-o de la tara de la parintii mei,stau la tara undeva pe marginea Dunarii in zona olteniei aproape de Severin.
        Eu stau in oras la bloc,varza am pus-o pe terasa in butoi de plastic,dar procedeul il folosesc de ani buni,insa,e prima data cand se baleste varza.
        Initial m-a dus si pe mine gandul la pikant fix dar,mi-a fost teama sa nu o stric mai rau…..dar acum daca tu spui ca e bine chiar incerc procedeul.
        Draga mea,o zi super minunata sa ai si,daca iti face placere mai vin in vizita :lol:

  5. noiembrie 15, 2011 la 09:05

    P.S.am si eu un blogusor,poate cu timpul vei veni si tu in vizita la mine,mi-ar face deosebita placere! :lol:

  6. 11 Patratel
    noiembrie 21, 2011 la 08:46

    Am o mare nedumerire; cu atata sare vrei sa prepari varza murata???? De asemenea si cantitatea de piper e prea mica. Intre capatanile de varza e bine sa indesi varza data prin jilau.E mai eficient si folosesti la maximun spatiul gol din butoi.Ar fi indicat sa pui si 2-3 gutui taiate in patru. Pentru a evita balonarea celor sensibili, se poate renunta la foile de dafin.

    • 12 Doina
      noiembrie 22, 2011 la 18:57

      Asa cum scris la inceput sunt o multime de retete pentru varza murata la butoi. Am dat reteta asa cum fac eu. Ceva asemanator am patit si cu ciorba de burta.


Comentarii

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s


Cel mai bun blog culinar in 2012

Castigator roblogfest 2012

Cel mai bun blog culinar in 2011

Castigator Roblogfest 2011

Marele Premiu la FBG 2012

Arta culinara Doina

Blogul meu a primit

  • 1,448,385 vizite din toata lumea
Map

Informatii din sport la minut!

gateste sanatos

Trece adresa de email daca vrei sa fii anuntat cand apare un post nou.

Join 1,467 other followers

categorii

Share this blog

Bookmark and Share
Megapedia Director
Ziarul

Respect

Powered by BannerFans.com
Retete culinare
Photobucket
Fara miere

Petitchef

Toate retetele sunt pe Petitchef

Horoscop online

octombrie 2009
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Sep   Noi »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Vremea la Timisoara

Click for Timişoara, România Forecast
Copyright © 2007 Arta culinara Doina

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 1,467 other followers

%d bloggers like this: