06
Iul
09

Medalion de muschiulet cu frigarui si garnitura Fantasy

Este una dintre retetele mele preferate, pe care o prepar in perioada Sarbatorilor de iarna. Este spectaculoasa, foarte aromata, imbina aromele si culorile, o savurezi cu toate simturile, nu numai gustul, ci si vazul, mirosul … Sa stiti ca merita sa  o preparati. Va veti incanta oaspetii cu ceva deosebit. Dar eu o prepar si fara sa astept musafiri.🙂🙂🙂

Timp de preparare:
120 minute (complexitate medie)

Ingrediente:
Pentru 4 persoane

  • 1 muschi de porc mai mare, aproximativ 1kg
  • 1 carnat afumat putin uscat, 350-400 g
  • 1 ardei gras rosu
  • 1 ceapa uscata
  • 2 morcovi mai mari
  • 200 g varza de Bruxelles
  • 8 fire de ceapa verde
  • 8 catei de usturoi
  • 8-10 masline negre
  • 200 ml vin alb
  • 2 lingurite pasta de rosii sau de ardei rosu
  • 8 felii castravete verde sau ardei verde
  • 100 g bucati ananas din compot
  • 1 lingurita de zahar
  • 50 ml ulei floarea soarelui + 3 linguri ulei de masline
  • condimente pentru friptura, cimbru, chili, sare, piper

Mod de preparare:
Medalionul de muschiulet: Se curata muschiuletul de pielite, se spala si se sterge cu servet absorbant. Se taie capetele pentru ca sa se obtina o bucata de grosime uniforma. Capetele se taie apoi in cateva bucati potrivite pentru frigarui.
Condimentati carnea si lasati-o cel putin 20 de minute (puteti sa o condimentati cu cateva ore sau chiar cu o seara inainte si sa o lasati in frigider) cu condimente pentru friptura, piper, sare, o lingura ulei de masline, cimbru, chili, dupa preferinta.
Cu coada unei linguri de lemn gauriti muschiuletul pe lungime. Introduceti cu grija carnatul prin rasucire si trageti usor de muschi peste el. Ce ramane din carnat se taie in felii de 1 cm grosime pentru frigarui.
La capetele muschiuletului se infig cate 3-4 scobitori, pentru ca muschiuletul se mai strange la cuptor. Asezati-l intr-o tava nu prea mare.

Frigaruile: Taiati ceapa uscata in 4 sferturi pe lungime si fiecare sfert in doua pe latime. Taiati ardeiul rosu in fasii mai late, cam de 3 cm, apoi fiecare fasie se taie in 2-3 bucati.
Din bucatelele de muschi ramase si feliile de carnat faceti 3-4 frigarui, alternand cu bucati de ceapa, catei de usturoi, masline, patratelele de ardei rosu si cate o ceapa verde lasata cu cateva frunze.
Asezati frigaruile in tava langa muschiulet. Stropiti cu uleiul de floarea soarelui, turnati 300 ml apa, mai condimentati, ungeti cu pasta de rosii sau ardei, decorati muschiuletul cu cateva feliute de ardei rosu.
Acoperiti tava cu staniol si dati-o la cuptorul incalzit in prealabil la 160 grade, pentru primele 30-40 de minute (depinde de cuptor).

Garnitura Fantasy: Intre timp fierbeti 20 de minute verzisoarele in apa cu putina sare, apoi scurgeti-le de zeama. Curatati morcovii si taiati-i in baghete de 6-7 cm lungime (puteti folosi si morcovi mici pe care ii curatati si-i lasati intregi, chiar si cu putin din partea verde cu petiolul frunzelor). Puneti morcovii si cateva frunzulite de ceapa verde intr-o tigaita cu 2 linguri de ulei de masline, prajiti-i 3-4 minute, adaugati lingurita de zahar, mai lasati 1 minut miscand tigaia, apoi adaugati bucatelele de ananas si 2-3 linguri de zeama de la compotul de ananas sau de vin alb. Condimentati cu piper si chili si luati tigaita de pe foc.

Cand au trecut cele 30-40 de minute, scoateti tava din cuptor, indepartati staniolul, adaugati vinul alb si verzele de Bruxelles si mai dati la cuptor pentru 20-25 de minute, stropind din cand in cand friptura si frigaruile cu zeama din tava. Daca scade prea mult, completati zeama cu putin vin sau apa. Controlati si stropiti de 4-5 ori, avand grija sa nu se usuce friptura, sa ramana moale, dar frumos rumenita.

Cand este gata, aranjati totul frumos pe un platou: muschiuletul taiat felii de 1,5 cm grosime (medalioanele), frigaruile (nu scoateti bucatelele de pe frigarui decat atunci cand le serviti la masa in farfurii, tragand usor cu furculita o portiune de pe frigaruie), varza de Bruxelles, morcovii glasati cu ananasul si maslinele ramase. Stropiti totul cu cateva linguri de sos din tava cu friptura, de la morcovii glasati si de la ananas. Merge si putin mujdei de usturoi.

Pofta buna. Se recomanda un vin rosu demi-sec (Merlot, Cadarca, Feteasca Neagra sau Cabernet).



18 Responses to “Medalion de muschiulet cu frigarui si garnitura Fantasy”


  1. 1 flori de piatra
    Octombrie 22, 2009 la 10:41

    Onebunie culinara.Felicitari pentru prezentare.Ai toata admiratia mea pentru munca depusa.

  2. 2 Doina
    Octombrie 22, 2009 la 11:35

    Multumesc mult, Flori. Pupici.

  3. 3 Cely
    Noiembrie 11, 2009 la 20:06

    Arata de nu se poate.

  4. 4 Doina
    Noiembrie 11, 2009 la 20:13

    Multumesc mult, Cely. Vin cu alte „inventii”, in curand.🙂

  5. Noiembrie 12, 2009 la 05:19

    lupta in continuare,suntem alaturi de tine.

  6. 8 Camelia
    Noiembrie 18, 2009 la 20:44

    F.frumos !Votat.Ai multe lucruri frumoase,pe care le-am votat.

  7. 10 Etta
    Noiembrie 5, 2010 la 21:08

    mult succes, te votez in fiecare zi!

  8. Noiembrie 11, 2010 la 13:05

    Vot 727 si multa bafta!

  9. 14 Roxa
    Noiembrie 13, 2010 la 11:24

    mi se pare asa de nedrept concursul… pe toate cele de pe locurile 2-5 va urmaresc cu incintare zi de zi… uffffffffff… mi-a fost asa de greu sa ma impart intre voi…
    cred ca va trebui sa-mi pun si eu toti prietenii sa va voteze…
    BAFTA!!!
    esti minunata si iti multumesc!!!

    • 15 Doina
      Noiembrie 13, 2010 la 12:21

      Multumesc mult, Roxa. Dar nu conteaza acum locul, ci doar sa fii in top 10, apoi intra la jurizare. Acolo se stabilesc castigatorii. Daca alte retete sunt mai slabe, au sanse mai mari cele bune.
      Multumesc mult. Te pup.


Comentarii

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


Cel mai bun blog culinar in 2012

Castigator roblogfest 2012

Cel mai bun blog culinar in 2011

Castigator Roblogfest 2011

Marele Premiu la FBG 2012

Concurs de pronosticuri intre prieteni

Blogul meu a primit

  • 1,933,692 vizite din toata lumea
Map

Informatii din sport la minut!

gateste sanatos

Trece adresa de email daca vrei sa fii anuntat cand apare un post nou.

Alătură-te altor 3,199 de urmăritori

categorii

Share this blog

Bookmark and Share
Megapedia Director
Ziarul

Respect

Powered by BannerFans.com
Retete culinare
Photobucket
Fara miere

Petitchef

Toate retetele sunt pe Petitchef

Horoscop online

Iulie 2009
L M M M V S D
« Iun   Aug »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Vremea la Timisoara

Click for Timişoara, România Forecast
Copyright © 2007 Arta culinara Doina

%d blogeri au apreciat asta: