02
aug.
07

Aventura noastra in justitie II

Scris de Nicuvar

Actiunea a fost introdusa in 29.07.2003 si am primit termen pentru 15 septembrie. Am formulat intampinare, prin care am cerut si declinarea competentei de solutionare a cauzei in favoarea Tribunalului Timis, invocand dispozitiile art.2 al1. lit.a C.pr.civ. conform carora procesele si cererile in materie comerciala se judeca in prima instanta de Tribunal.

Initial, cererea ne-a fost respinsa, ni s-a dat si cuvantul in fond, am depus concluzii scrise, pentru ca la urma surpriza: Prin sentinta civila nr…. instanta a admis exceptia de necompetenta materiala a Judecatoriei Timisoara si a declinat competenta de solutionare a cauzei in favoarea Tribunalului Timis. Pentru pronuntarea acestei solutii instanta a avut in vedere dispozitiile art.2 pct.1 lit.a C.pr.civ. in cuprinsul pe care acesta il avea anterior intrarii in vigoare a OUG 58/2003. Instanta retine ca cererea de chemare in judecata a fost introdusa la data de 29.07.2003, prin urmare anterior intrarii in vigoare a OUG 58/2003 care a dat in competenta Judecatoriilor in prima instanta procesele si cererile in materie comerciala a caror obiect are valoare de pana la 1.000.000.000 inclusiv.

Si astfel am ajuns la Tribunal. Tribunalul a retinut corect ca sumele stabilite de organele fiscale nu pot constitui debite inregistrate la societatea comerciala decat in masura in care de la data intocmirii se utilizeaza caile de atac prevazute de lege si ca desi litigiul este de natura comerciala si evaluabil in bani, reclamanta nu a depus la dosar dovada indeplinirii concilierii directe cu paratii. Dar in motivarea sentintei, desi respinge actiunea reclamantei, retine gresit unele aspecte care au fost folosite ulterior ca motive de casare. Astfel, retine gresit ca noi am fi solicitat respingerea actiunii pentru neindeplinirea concilierii prealabile conf.art.720 ind.1 c.pr.civ. (desi noi nu am solicitat acest lucru) si ca am fi cerut reclamantei sa ne prezinte noua actele pentru a le ataca in instanta. Noi nu am cerut acest lucru, pentru ca stim ca procesele verbale de control fi atacate numai in contencios administrativ, doar dupa epuizarea cailor de atac prevazute de legislatia in materie. Noi am solicitat reclamantei sa atace ea prin contestatie la Directia Financiara actele, in termen, pentru ca noi nu mai avem cum sa exercitam cai de atac deoarece nu mai suntem asociati, administratori, neavand nicio calitate in societate ceruta de prevederile legale.

De aici a urmat o intreaga tevatura. Reclamanta a depus apel la Curtea de Apel Timisoara, aceasta a considerat ca este recurs si a trimis-o la Inalta Curte de Casatie si Justitie care a retrimis-o la Curtea de Apel. Aceasta a admis recursul si a casat sentinta tribunalului tocmai datorita motivarii gresite si a trimis-o la Judecatorie pentru rejudecare.

Deci am luat-o dela capat. Aici lucrurile s-au schimbat. Am dat peste o judecatoare care nu a inteles nimic sau nu a vrut sa inteleaga. Aceasta a admis partial cererea reclamantei, cu motivare de genul:
„Sustinerea paratilor in sensul ca sumele prevazute in procesele verbale nu le datoreaza intrucat au in vedere obligatii stabilite printr-un proces-verbal pe care Curtea Suprema de Justitie l-a anulat nu poate fi retinuta de instanta. Astfel fiind instanta constata ca in chiar procesul-verbal intocmit la data de 02.07.2003 se precizeaza ca ultima verificare privind obligatiile fiscale a fost facuta de organele de control ale AF Timisoara conform PV 1/25.09.1997, iar constatarile si masurile stabilite au fost aduse la indeplinire.

Pai daca procesul verbal din 1997 a fost anulat, cum au fost aduse la indeplinire constatarile si masurile stabilite?

Si in continuare:
Instanta retine ca paratii prin neindeplinirea obligatiilor legale pentru perioada in care au fost administratorii acesteia au pagubit societatea iar actiunea societatii in contradictoriu cu acestia este intemeiata. Prejudiciul produs societatii de catre parati este dovedit, fapta lor este contrara dispozitiilor legale, fiind ilicita, raportul de cauzalitate dintre prejudiciu si fapta paratilor fiind de asemenea probat. Culpa paratilor in indeplinirea mandatului este dovedita, avand in vedere ca acestia nu au asigurat o buna administrare a societatii pentru realizarea obiectului societatii.”

Face aceste afirmatii fara a aduce niciun temei legal. Si a admis in parte actiunea reclamantei. Eu cred ca a admis actiunea inca inainte de a incepe procesul si fara a tine cont de probe, avand in vedere hotararea de la dosar de la ultimul termen: obliga paratii la plata sumei de _______ reprezentad _______. Adica Varga sa plateasca ceva, nu conteaza cat, nu conteaza pentru ce, dar sa plateasca. Am anexat minuta pe care am scanat-o.

Recursul l-am scris pe 10 pagini. Am raspuns punct cu punct la cele scrise in sentinta, iar fiind un recurs devolutiv, am atins toate aspectele, in amanunt. Spre surprinderea mea, presedinta completului l-a citit in intregime. Dupa mai multe peripetii si aici (din complet a facut parte un judecator care a mai judecat in cauza – chiar cel de la tribunal cu motivarea gresita – si a trebuit sa fie schimbat) am castigat. Instanta a admis recursul si a respins actiunea in totalitate. Definitiv si irevocabil. 🙂


0 Responses to “Aventura noastra in justitie II”  1. Lasă un comentariu

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Cel mai bun blog culinar in 2012

Castigator roblogfest 2012

Cel mai bun blog culinar in 2011

Castigator Roblogfest 2011

Marele Premiu la FBG 2012

Concurs de pronosticuri intre prieteni

Blogul meu a primit

  • 2.258.977 vizite din toata lumea
Map

Informatii din sport la minut!

gateste sanatos

Trece adresa de email daca vrei sa fii anuntat cand apare un post nou.

Alătură-te altor 3.345 de urmăritori

categorii

Share this blog

Bookmark and Share
Megapedia Director
Ziarul

Respect

Powered by BannerFans.com
Retete culinare
Photobucket
Fara miere

Petitchef

Toate retetele sunt pe Petitchef

Horoscop online

august 2007
L M M J V S D
« iul.   sept. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Vremea la Timisoara

Click for Timişoara, România Forecast
Copyright © 2007 Arta culinara Doina

%d blogeri au apreciat asta: