03
Noi
10

Paine de casa cu malai

Timpul de preparare, cu tot cu timpul de asteptare (pana creste aluatul) este de ~4 ore, dar merita. Painea este foarte gustoasa. Ingredientele:

  • 1 kg de faina
  • 6 linguri de malai
  • 30 g drojdie
  • 8 linguri ulei
  • 500 ml lapte/apa sau combinat
  • 1 cescuta cu lapte pentru maia
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingurita sare

Cerneti faina intr-un lighean. Pastrati cam un sfert, iar in restul faceti o adancitura. Intr-o ceasca cu lapte caldut dizolvati drojdia, adaugati zaharul si o lingura rasa de faina, omogenizati si lasati la cald ca sa creasca maiaua.

Adaugati maiaua in adancitura din faina, sarea, 4 linguri de ulei, malaiul si incepeti sa incorporati laptele/apa calduta. Amestecati cu mainile pana se incorporeaza toata faina din lighea. Presarati masa de lucru cu faina, rasturnati aluatul in mijloc si framantati pana se incorporeaza toata faina si aluatul devine elastic si se dezlipeste de maini si de masa.

Puteti coace o singura paine mai mare, intr-o forma de blat sau intr-o cratita sau folositi doua forme de cozonac. Ungeti formele cu ulei sau cu hartia de la un pachet de unt si tapetati-le cu faina. Dupa ce aluatul din forme a crescut (~o ora) pana aproape de marginea de sus, dati painea la cuptorul preincalzit, la foc mic pana mai creste putin (cam 15-20 de minute) si mariti putin flacara pana se intareste la suprafata.

Micsorati flacara si lasati sa se coaca painea molcom, la foc mic, inca 40-45 de minute. Nu uitati sa ungeti painea deasupra cu ulei ca sa se rumeneasca frumos. Daca arde cuptorul, puneti dedesubtul gratarului pe care sta painea 2 tigle sau o tava de cuptor in care turnati 2 pahare de apa. Folositi metoda cu paiul ca sa vedeti daca painea s-a copt cum trebuie. Daca painea este mai mare, se coace putin mai greu.

Scoateti painea din cuptor iar dupa ce se racoreste, ~ 20 de minute, indepartati formele si acoperiti cu un stergar alb, curat, ca la bunica acasa. (Poate sa fie si verde sau de alta culoare :)) Este o paine foarte buna. Mie imi place cel mai mult painea cu malai.

About these ads

5 Responses to “Paine de casa cu malai”


  1. 1 Sidy
    noiembrie 3, 2010 la 20:10

    de abia am asteptata sa vad minunea asta de paine….Arata minunat ! deja ii simteam aroma in timp ce citeam.Am vrut sa iau si eu o feliuta dar vad ca nu ai taiat inca painea….
    Sa ne arati si o sectiune a ei….
    Felicitari Doina !

  2. noiembrie 4, 2010 la 21:35

    CE BINE ARATA ,FELICITARI CE BINE CRESCUTA E SI CU MALAI PE DEASUPRA,N-AM MAI AUZIT,PANA ACUM

  3. noiembrie 15, 2010 la 18:43

    Faina!
    Sa vedeti ce bine arata aia facuta in cuptorul de la tara…
    Uite aici:

    http://dobricel.wordpress.com/


Comentarii

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s


Cel mai bun blog culinar in 2012

Castigator roblogfest 2012

Cel mai bun blog culinar in 2011

Castigator Roblogfest 2011

Marele Premiu la FBG 2012

Arta culinara Doina

Blogul meu a primit

  • 1,536,369 vizite din toata lumea
Map

Informatii din sport la minut!

gateste sanatos

Trece adresa de email daca vrei sa fii anuntat cand apare un post nou.

Join 1,472 other followers

categorii

Share this blog

Bookmark and Share
Megapedia Director
Ziarul

Respect

Powered by BannerFans.com
Retete culinare
Photobucket
Fara miere

Petitchef

Toate retetele sunt pe Petitchef

Horoscop online

noiembrie 2010
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Oct   Dec »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Vremea la Timisoara

Click for Timişoara, România Forecast
Copyright © 2007 Arta culinara Doina

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 1,472 other followers

%d bloggers like this: