21
Sep
10

Zacusca de gogosari/ardei kapia

Zacusca se poate face si fara vinete, doar din gogosari/ardei, ceapa si rosii. Este tot atat de buna si poate fi folosita chiar si la gatit, in loc de ketchup.

Zacusca va fi gata in 3 ore. Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 4 kg gogosari/ardei kapia sau combinat
  • 1 kg ceapa
  • 2 kg rosii sau 1 litru bulion
  • 0,5 l ulei
  • 1 plic pikant fix dulce/iute
  • cativa peperoni rosii (optional)
  • 5-6 foi de dafin
  • 2 linguri sare
  • 250 g zahar
  • cimbru, piper, maghiran dupa gust

Gogosarii se curata de cotoare si seminte si se taie bucati. Ardeii kapia se coc la foc iute, apoi se curata de pielite, cotoare si seminte. Cine doreste poate sa-i toace, ca si pe gogosari, fara sa-i coaca. Rosiile se curata de pielite si se taie in bucati. Ceapa se curata si se taie bucati mari. Puneti la prajit in ulei bucatile de gogosari (si ardei – daca nu-i coaceti) impreuna cu ceapa taiata. Dupa 15 minute, timp in care amestecati din cand in cand ca sa nu se prinda, adaugati ardeii copti (daca este cazul) si rosiile (sau bulionul). Lasati sa fiarba la foc mic, amestecand din cand in cand, inca 15 minute.

Lasati sa se racoreasca cel putin o ora, apoi mixati cu un blender de mana compozitia si adaugati zahar, cimbru, pikant fix, frunze de dafin, maghiran, sare – daca mai trebuie, peperoni tocati marunt sau boia iute – dupa gust, mixati din nou cu condimentele si lasati sa fiarba totul, la foc mic, amestecand din cand in cand, inca 15-20 minute.

Intre timp pregatiti borcanele (cele mai indicate sunt pana in 330 g), intr-o cratita cu putina apa pe fund, eventual pe un prosop de bucatarie, pusa la incins la foc mic. Cand s-au incins borcanele, umpleti-le cat mai bine cu zacusca, apoi strangeti bine capacele si dati-le la cuibul de perne pentru sterilizat, pana a doua zi. Cand s-a racit, dati zacusca la camara si folositi-o cand aveti nevoie.

About these ads

6 Răspunsuri to “Zacusca de gogosari/ardei kapia”


  1. 1 clujanu
    septembrie 21, 2010 la 13:11

    adica cum?: Cand s-a racit, dati zacusca la camara si folositi-o cand aveti nevoie.

    o randuiesti pe raft in camara!asa face toata lumea.

  2. 3 Anonim
    decembrie 21, 2011 la 17:43

    Pentru cine nu stie, din categoria ardeiului fac parte: ardeiul gras, ardeiul iute, ardeiul kapia si gogosarul. Pentru a nu fi confuzii…


Comentarii

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s


Cel mai bun blog culinar in 2012

Castigator roblogfest 2012

Cel mai bun blog culinar in 2011

Castigator Roblogfest 2011

Marele Premiu la FBG 2012

Arta culinara Doina

Blogul meu a primit

  • 1,451,620 vizite din toata lumea
Map

Informatii din sport la minut!

gateste sanatos

Trece adresa de email daca vrei sa fii anuntat cand apare un post nou.

Join 1,467 other followers

categorii

Share this blog

Bookmark and Share
Megapedia Director
Ziarul

Respect

Powered by BannerFans.com
Retete culinare
Photobucket
Fara miere

Petitchef

Toate retetele sunt pe Petitchef

Horoscop online

septembrie 2010
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Aug   Oct »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Vremea la Timisoara

Click for Timişoara, România Forecast
Copyright © 2007 Arta culinara Doina

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 1,467 other followers

%d bloggers like this: