Fiecare pune varza cum a invatat si cum stie ca iese buna si tine mai mult timp. Eu procedez asa:
Timp de preparare:
1 ora si 15 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
Pentru un butoi de 60 litri:
aproximativ 14 verze potrivite (cam 30 kg)
30 litri apa
30 linguri sare mare
1 legatura marar uscat cu tot cu tulpini
1/4 sfecla rosie
2-3 ardei iuti
10-15 foi de dafin
20 frunze de visin
1 plic pikant fix
2 linguri cimbru uscat
o legatura de frunze de telina
25-30 boabe de piper
Mod de preparare:
Este bine sa alegeti verze mai albe, turtite si nu prea grele. Indesati bine verzele in butoi, apoi preparati saramura.
Puneti la foc o oala mai mare, umpleti-o cu apa si incalziti-o la aproximativ 40-45 grade (sa nu fiarba). Pentru fiecare litru de apa puneti o lingura plina bine de sare. Adaugati si celelate condimente si incalziti pe rand mai multe oale pana ce butoiul este aproape plin, sa mai ramana cam 7-8 centimetri pana sus.
Nu vor intra toate verzele de la inceput, mai raman 3-4, dar le veti indesa in butoi a doua si a treia zi si astfel butoiul se va umple pana sus. Asezati peste verze o bucata de marmura, un platou de sticla sau un fund de plastic, o tava, ca sa le tina apasate, apoi puneti capacul.
In fiecare zi pritociti varza o data sau de doua ori si tineti butoiul inauntru, la temperatura camerei, ca sa fermenteze. Dupa aproximativ doua saptamani, cand a inceput sa se acreasca bine, dizolvati in putina zeama din butoi plicul de pikant fix si turnati-l peste varza. Astfel nu va prinde floare.
Dati butoiul la rece si din cand in cand mai pritociti varza. Introduceti in butoi, cat mai adanc, un furtun mai subtire si suflati in el cateva minute. Moarea se va mentine limpede tot timpul.
Cand scoateti cate o varza din butoi aveti grija ca celelate sa fie bine acoperite. Cand folositi varza, o taiati de la cotor si incepeti sa o desfaceti tot de la cotor.
Ce fain arata muraturile bravo voua:)
Multumesc mult, Geta. Cand ai nevoie de o varza, stii unde sa vii. 🙂
E SUPER TOTUL MI-AM COMPLETAT SI EU ‘CUNOSTINTELE CULINARE’ … VA MULTUMESC INCA O DATA… CLAUDYA
Multumesc si eu pentru aprecieri.
super si arata si bn cred ca este un deliciu , felicitari………..
Multumesc. Da, este foarte buna.
Salut Doina!
Am o mare problema….am pus varza cam de 2saptamani,am pritocito la doua zile.Cu toate acestea mi s-a balit zeama….ce este de facut?te rog ajuta-ma,multumesc mult!
Asa am patit si eu anul trecut, cred ca au pus ceva pe varza. La multa lume din zona s-a mai intamplat asa. Am insistat cu pritoceala, am bagat un furtun pana la fundul butoiului si am suflat in ea de cate ori am avut ocazia, chiar si de 3-4 ori pe zi. Cu timpul se limpezeste. Si s-o dai la cat mai rece. Si e bine sa pui si un plic de Pikant fix, il fierbi putin in zeama si cand se raceste il torni in butoi.
Anul asta nu am avut probleme, am luat varza de la Profi.
Buna ziua,draga mea!
Multumesc frumos pt.sfaturi!
Varza am luat-o de la tara de la parintii mei,stau la tara undeva pe marginea Dunarii in zona olteniei aproape de Severin.
Eu stau in oras la bloc,varza am pus-o pe terasa in butoi de plastic,dar procedeul il folosesc de ani buni,insa,e prima data cand se baleste varza.
Initial m-a dus si pe mine gandul la pikant fix dar,mi-a fost teama sa nu o stric mai rau…..dar acum daca tu spui ca e bine chiar incerc procedeul.
Draga mea,o zi super minunata sa ai si,daca iti face placere mai vin in vizita 😆
P.S.am si eu un blogusor,poate cu timpul vei veni si tu in vizita la mine,mi-ar face deosebita placere! 😆
Am o mare nedumerire; cu atata sare vrei sa prepari varza murata???? De asemenea si cantitatea de piper e prea mica. Intre capatanile de varza e bine sa indesi varza data prin jilau.E mai eficient si folosesti la maximun spatiul gol din butoi.Ar fi indicat sa pui si 2-3 gutui taiate in patru. Pentru a evita balonarea celor sensibili, se poate renunta la foile de dafin.
Asa cum scris la inceput sunt o multime de retete pentru varza murata la butoi. Am dat reteta asa cum fac eu. Ceva asemanator am patit si cu ciorba de burta.